Reduir la contaminació evitaria unes mil morts l'any a la ciutat

23/10/2020 - 08:53 h

La contaminació afecta la salut de les persones, i ara podem quantificar-ho en detall gràcies a l'estudi més exhaustiu fet fins ara per l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

La contaminació impacta en la salut de les persones

L’informe ha constatat que l’exposició continuada als nivells de contaminació que hi ha a la ciutat és un greu problema de salut pública. Provoca un 7% de les morts naturals: són unes mil defuncions l’any que podríem evitar si la ciutat complís les recomanacions de qualitat de l’aire de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i no sobrepassés els llindars.

També provoca el 33% dels casos nous d’asma infantil (525 l’any) i l’11% dels casos nous de càncer de pulmó (110 l’any). L’asma és una de les malalties cròniques més presents en infants, i s’associa amb un alt cost social i econòmic. D’altra banda, el càncer de pulmó és un dels tipus de càncer més diagnosticats tant en dones com en homes.

L’Eixample, el districte més exposat a la contaminació

El document també assenyala que l’impacte de la contaminació en la salut no és homogeni a totes les zones de la ciutat. El districte amb més contaminació de l’aire i amb més població exposada és l’Eixample, que acumula el 23% de les morts que s’atribueixen a la contaminació a la ciutat. Del 26% de les escoles que estan exposades a nivells de NO2 per sobre del límit legal, la meitat estan situades a l’Eixample, amb 15.000 infants aproximadament.

Sant Martí se situa en segona posició en l’índex de mortalitat atribuïble a l’excés de contaminació respecte a la recomanació de l’OMS, darrere de l’Eixample. Respecte als contaminants, el nostre districte se situa al capdavant de la ciutat en PM2,5, partícules en suspensió de menys de 2,5 micres; i en tercera posició en NO2, darrere de l’Eixample i Ciutat Vella.

Menys trànsit, més salut

Reduir el trànsit i l’espai dedicat als vehicles privats a la ciutat és clau per millorar la qualitat de l’aire. L’Agència de Salut Pública de Barcelona recomana aplicar mesures urgents i transversals per reduir el trànsit, augmentar les zones verdes i la vegetació urbana i aplicar mesures especials al voltant dels centres educatius i els centres de persones grans.

En aquest sentit, Barcelona està duent a terme un seguit d’actuacions, com la zona de baixes emissions Rondes de Barcelona, que limita la circulació dels vehicles contaminants; l’“Obrim carrers”, que recupera els carrers per a les persones, o el programa “Protegim les escoles”, que habilita per a les persones espais que abans ocupava el trànsit davant dels centres educatius.