Reivindiquem la memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona

04/05/2022 - 12:22 h

L’Ajuntament de Barcelona posa en valor les lluites veïnals per l’habitatge en el primer programa de memòria col·lectiva. El programa d'activitats arriba a Sant Martí els mesos de maig i juny amb rutes, seminaris, exposicions, podcasts i xerrades.

La Regidoria de Memòria Democràtica impulsa, durant aquest primer semestre de l’any, el programa Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona, que recopila la memòria col·lectiva de les lluites per l’habitatge a Barcelona amb la voluntat de reivindicar, difondre i estudiar els moviments i les persones que han desenvolupat estratègies col·lectives per defensar el dret a l’habitatge a la ciutat, incorporant la perspectiva de gènere.

El treball pren com a punt de partida el 90è aniversari de la gran primera vaga de lloguers documentada a Barcelona, que va tenir lloc entre l’abril i el desembre del 1931. Arrel d’aquest fet s’ha dissenyat diferents activitats per donar visibilitat a les principals reivindicacions i tensions entorn de l’habitatge del darrer segle, propostes variades que es duran a terme als districtes.

La cloenda del projecte, que va començar el juny del 2021, es durà a terme aquest mes de juny en una jornada al MHUBA Oliva Artés coincidint amb la celebració a Barcelona del congrés European Network for Housing Research (ENHR’22), una plataforma d’experts i investigadors en habitatge que posa en comú les polítiques d’habitatge dels estats europeus.

Programació a Sant Martí

Seminari. Immigració, habitatge i dret a la ciutat. La vida als HLM de París als polígons de Barcelona i la seva presentació museística
Dijous, 12 de maig
MUHBA Oliva Artés
Entrada gratuïta, es recomana inscripció prèvia. Servei de traducció del francès.

10.00 hPresentació. El verb habitar al museu de la ciutat. Projectes en marxa: d’Oliva Artés al Bon Pastor.
10.30 h – Taula 1. Els HLM (Habitation à Loyer Modéré) d’Aubervilliers (Paris) i la seva traducció museística.
12.30 h – Taula 2. L’expansió residencial als polígons i altres barris de l’extraradi de Barcelona i la seva traducció museística.
16.30 h – Visita al projecte Muhba Bon Pastor.

Podcast sobre la memòria de les dones del Besòs
Disponible: a mitjans de juny
S’emetrà a Ràdio Ateneu del Clot en un programa monogràfic al setembre. 
Recull de testimonis d’un grup de dones que van ser veïnes del barri de barraques del Camp de la Bota i, posteriorment, del barri del Besòs, sobre les lluites per l’habitatge liderades per dones en aquests dos barris, amb episodis paradigmàtics com el tancament al Patronat el 1977. L’enregistrament s’ha fet en una sessió d’enregistrament al Centre Cívic del Besòs i el Maresme a proposta de la Comissió Memòria i Gènere.

Xerrada sobre barris de barraques al litoral del Poblenou
Dilluns, 23 de maig, a les 18 h
Torre de les Aigües del Besòs
L’Arxiu Històric del Poblenou ofereix aquesta xerrada sobre la història dels antics barris de barraques (Somorrostro, Rere Cementiri, Pequín i Camp de la Bota) i les transformacions que ha patit el litoral, il·lustrades amb mapes històrics digitalitzats. Amb aquesta activitat, es vol fer emergir la memòria d’uns barris ja desapareguts, com a iniciativa autogestionada d’habitatge, configuradora de traçats urbanístics propis.
Recupera la xerrada en aquest vídeo

Ruta educativa dels antics barris de barraques al litoral del Poblenou
Dilluns, 26 de maig, a les 9.30 h
Punt de trobada: Port Olímpic
Itinerari històric per a instituts sobre la memòria dels antics barris de barraques del litoral (Somorrostro, Rere Cementiri, Pequín i Camp de la Bota). Amb l’acompanyament de l’Arxiu Històric del Poblenou, l’alumnat visitarà els antics emplaçaments d’aquests barris, contribuint a la transmissió intergeneracional de memòries significatives per al territori.

Ruta sobre Via Trajana
Dijous, 26 de maig, a les 18 h

Punt de trobada: Via Trajana amb Binèfar
Itinerari històric sobre la successió de lluites per l’habitatge experimentades pel veïnat de Via Trajana com a famílies que vivien en barraques que posteriorment van ser reallotjades al nou barri en edificis amb aluminosi i sense serveis bàsics. Amb l’impuls de l’AVV La Verneda – Via Trajana, es posarà l’accent en la capacitat d’autoorganització del barri i els lideratges veïnals.
Cal inscripció prèvia

Exposició. Viure a Barcelona. Reptes i polítiques de l’habitatge al segle XX
De l’1 de juliol al 31 de desembre de 2022
Obertura: el 30 de juny, a les 18 h
Visites d’autor a l’exposició per part dels comissaris: 20 de juliol i 28 de setembre, a les 19 h
MUHBA Oliva Artés
L’exposició mostra les diferents etapes d’un cicle històric que recorre tot el segle XX. S’inicia amb l’arribada massiva d’immigrants a Barcelona i les primeres promocions d’habitatges protegits i acaba a finals del segle amb la crisis de 1997.

Jornada sobre la memòria de les lluites per l’habitatge
Dimecres 29 de juny, a les 17 h

MUHBA Oliva Artés
Commemoració de la vaga de lloguers de 1931. Va arribar enmig d’una gran crisi econòmica i social que allunyava de l’abast de les classes populars les necessitats més bàsiques per poder afrontar el seu dia a dia. Des d’aleshores, la capital catalana ha viscut altres reivindicacions, episodis d’autoorganització veïnal i moments històrics relacionats amb l’habitatge digne, sempre amb una presència capdavantera de les dones.. Hi cal inscripció.

Les dues rutes i la xerrada són activitats codissenyades amb el Consell de Memòria Democràtica i Patrimoni Industrial del Districte de Sant Martí, amb la participació de la Comissió Memòria i Gènere, l’AVV La Verneda – Via Trajana i l’Arxiu Històric del Poblenou. Pel que fa a l’activitat de cloenda hi han col·laborat les Taules de Memòria dels Districtes de Barcelona, el MUHBA i l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.