Per a una bona convivència a les comunitats i als barris, cal mantenir el respecte amb totes les persones que ens envolten. El civisme i el respecte fan comunitats fortes, barris amables, i entorns pacífics i agradables.
Per tal de tenir present tot allò imprescindible per mantenir aquest veïnatge, dintre de la campanya “El Barri és teu. Cuida’l” que es du a terme al Besòs i el Maresme, s’ha editat una Guia de Civisme i Convivència Veïnal que recull les característiques principals per generar veïnats i barris amables, més nets i més segurs.
De la nova guia se n’han fet dues versions:
una en català i wòlof,
i l’altra en castellà i urdú
Per exemple, en conviure en un bloc de pisos es comparteixen espais comuns com ara l’escala, els replans, el pati, el terrat, i les façanes, i és molt important tenir-ne cura perquè, de fet, també són nostres. Aquest manteniment contribueix al bon estat i a la conservació de l’edifici, i per tant, de la nostra llar i del barri.
El respecte millora les relacions humanes i socials i, a més, és un exemple per als nens i les nenes, que aprenen de les accions de les persones adultes. Els comportaments insolidaris i incívics posen en risc tant la convivència com l’educació.
Solucions als conflictes
El diàleg, el respecte i la tolerància són primordials quan es donen desavinences entre el veïnat. Quan alguna persona ocasiona qualsevol molèstia, sorolls, etcètera, primer de tot cal parlar-hi i arribar a una entesa.
Si el diàleg no és suficient, els fets molestos es poden comunicar al Servei de Prevenció i Convivència del barri. Però si la situació és insostenible o greu, cal avisar la Guàrdia Urbana (telèfon 112).
I si la persona afectada ho és per una situació de violència masclista, cal trucar al telèfon 900.900.120.