Una maqueta tàctil completa el conjunt d'elements de memòria històrica de Can Girona-Macosa

27/05/2022 - 13:50 h

L'Espai Cultural Macosa, un dels nuclis de la memòria històrica i fabril del districte de Sant Martí, ja compta amb una maqueta que permet la interpretació i ubicació dels diferents espais patrimonials de l'antiga gran indústria Can Girona-Macosa

La plaça de Ramon Calsina, bn al cor del conjunt patrimonial de la Torre de les Aigües del Besòs i la Casa de Vàlvules, és el lloc on s’ha ubicat una gran maqueta tàctil, l’últim element de memòria històrica de l’Espai Cultural Macosa.

Realitzada en planxa de ferro i basada en una fotografia aèria de l’any 1965, la maqueta reprodueix tot l’àmbit delimitat pels actuals carrers dels Ferrers, Llull, Josep Pla i Garcia Faria, incloent-hi les antigues vies ferroviàries i la línia de la costa, cosa que facilita la interpretació del conjunt històric i la ubicació dels diferents espais patrimonials de l’antiga gran indústria Can Girona-Macosa. Entre aquests elements, els blocs d’habitatges dels treballadors de la Macosa, la xemeneia de formigó de la Macosa, el conjunt de la Torre de les Aigües del Besòs i la Casa de Vàlvules, els gasòmetres, el conjunt de Palo Alto amb la seva xemeneia, i l’estació del Poblenou.

La maqueta ha estat dissenyada per l’arquitecte Antoni Vilanova, autor també de la restauració dels edificis d’aquest entorn, i incorpora escriptura Braille per tal de facilitar la interpretació a les persones amb diversitat funcional visual. A tocar de la nova maqueta, a més a més, hi ha un tòtem informatiu explica tota la història de Can Girona (1861-1947) i de Macosa (1947-1994).

L’Espai Cultural Macosa, nucli de la memòria històrica i fabril

En aquest entorn són visibles elements característics de les indústries siderúrgiques que hi havia a la zona al segle XX. Destaquen la xemeneia de formigó armat de la Macosa, al peu de la qual es va inaugurar al març de 2017 una instal·lació amb 11 plafons de fotografies de gran format en blanc i negre que mostren el passat de la gran factoria i l’evolució que va viure des del 1861 fins al 1994.

També destaca la Torre de les Aigües del Besòs, museïtzada i visitable, i la rehabilitació de la qual va rebre el Premi Europa Nostra de 2021. Junt a la torre, la Casa de Vàlvules.

Als jardins que envolten aquests dos monuments, es troben el motor Bogie, col·locat el 2015, una primera placa dedicada als treballadors de Can Girona col·locada el 1999, i una segona placa dedicada als treballadors de MACOSA, que es va col·locar el 2015.

La recuperació de tot aquest entorn, a on antigament hi havia hagut la indústria de fabricació de trens MACOSA-Alsthom, es va començar a gestar a finals dels anys 90, a partir del moment en què l’Ajuntament de Barcelona va adquirir la propietat de les dues edificacions que formen el conjunt històric: la Torre de les Aigües del Besòs i la Casa de les Vàlvules.

L’any 1998 es va materialitzar el projecte d’urbanització de l’entorn urbà amb la creació de la plaça Ramon Calsina. A partir del 2007 es va iniciar el procés de rehabilitació dels edificis que formen el conjunt, un procés que va acabar l’any 2019 amb el condicionament de la Casa de les Vàlvules com a seu de l’Arxiu Història del Poblenou.