Una nova comunitat energètica abastirà edificis municipals i residencials del Poblenou

02/06/2022 - 13:00 h

Medi ambient i sostenibilitat. Les plaques solars que hi ha al terrat de l’Institut Quatre Cantons subministraran electricitat al mateix institut, a equipaments públics de l’entorn i al veïnat, de forma gratuïta.

L’Agència d’Energia de Barcelona, l’Institut Quatre Cantons, l’associació de famílies del mateix institut i l’Associació de Veïnes i Veïns del Poblenou han impulsat la posada en marxa d’una comunitat energètica en aquest barri que aprofitarà l’energia solar a través d’instal·lacions fotovoltaiques.

La comunitat energètica del Poblenou proveirà d’energia l’Institut Quatre Cantons, l’Institut Maria Espinalt, el Centre Cívic Can Felipa – Oficines de Drets Socials i la caserna del Parc de Bombers de Llevant. De fet, l’Institut Quatre Cantons ja disposa d’una instal·lació fotovoltaica de 58 kWp a la coberta, que serà el pol de generació inicial a partir del qual es farà créixer la nova comunitat.

A més, el projecte preveu compartir un 30% de la potència generada pels veïns i veïnes que viuen a menys de 500 metres de l’institut. La participació és voluntària i en aquesta primera fase del projecte no té cap cost, ja que es tracta d’una prova pilot amb un protocol de col·laboració.

Per participar-hi cal estar adscrit a la comercialitzadora municipal d’energia, Barcelona Energia, i la inscripció dona dret a beneficiar-se de 500 W en autoconsum energètic, com a mínim durant un any. Fins ara s’han inscrit a la iniciativa un total de trenta veïns i veïnes, que poden deixar de formar part de la comunitat sempre que ho vulguin. 

Una vegada constituïda la comunitat, es preveu que puguin créixer la generació d’energia i el nombre de participants, tant d’equipaments públics com privats. 

Aquesta iniciativa s’afegeix a altres models de comunitats energètiques com la de la Bordeta o la de Can Girapells o la promoció d’instal·lacions d’autoconsum als edificis residencials amb la iniciativa Moment Solar i les pèrgoles solars situades a l’espai públic. 

L’objectiu de totes aquestes intervencions és augmentar l’ús de l’electricitat produïda a partir d’energies renovables a la ciutat, la solució més eficient i rendible per aconseguir la neutralitat de carboni el 2050.

Més informació