Una Setmana Europea de la Mobilitat, pel canvi

17/09/2020 - 00:25 h

Amb el lema 'Una mobilitat sense emissions', l'edició d'enguany vol transmetre la voluntat expressada per la Comissió Europea d'arribar a la neutralitat en emissions de carboni al 2050

Del 16 al 22 de setembre, Barcelona se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat amb un programa d’activitats organitzades per l’Ajuntament, entitats i associacions diverses, amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aire, recuperar l’espai públic i promoure la seguretat en la mobilitat a la ciutat.

Durant la Setmana Europea de la Mobilitat es treballarà per mostrar com seria una ciutat més verda, tranquil·la, amable, segura i menys contaminada en favor de tota la ciutadania. La mobilitat sostenible esdevé l’eix principal d’una reivindicació que inclou aspectes clau en la millora de la qualitat de vida a la ciutat com és la pacificació de l’espai públic.

____________PROGRAMACIÓ D’ACTES A SANT MARTÍ____________
(clicant els títols, se’n pot obtenir detall de la informació)

Xerrada ‘Patinet, moto o bici elèctrica?
16 de setembre, a les 18 h (amb inscripció prèvia)
Al BiciHub Can Picó (Pere IV, 58)

Sessions informatives per a repartidors amb bicicleta
Del 7 al 29 de setembre (cal inscripció prèvia)
Al BiciHub Can Picó (Pere IV, 58)

Park(ing) Day
18 de setembre
Diferents punts dels barris

Activitats de promoció de mobilitat sostenible
22 de setembre, de 17 a 20 h
Al BiciHub Can Picó (Pere IV, 58)

4a Ruta Activa
27 de setembre, des de les 10 h
Punt de trobada: Espronceda, 142 (davant del MUHBA)

La Setmana Europea de la Mobilitat d’enguany té com a lema “Per una mobilitat sense emissions”,  que vol transmetre la voluntat, expressada per la Comissió Europea, d’arribar a la neutralitat en emissions de carboni al 2050. A més, també s’incidirà en la importància de l’accessibilitat en els transports sostenibles i la necessitat de promoure un sistema de transport inclusiu per a totes les persones.

Augment d’emissions en el transport

Tot i que els investigadors han identificat una reducció dels desplaçaments en cotxe a les grans ciutats i es preveu que en els propers anys el 50% dels viatges es realitzin en transport públic, en bicicleta o a peu, estudis recents de l’Agència Europea del Medi Ambient (EEE) confirmen un augment significatiu en emissions de transport en comparació amb els nivells de 1990. Concretament, les emissions de tot el sector del transport van augmentar un 28% entre els anys 1990 i 2018, cosa que posa de manifest la necessitat urgent de promoure solucions de transport amb carboni neutre a les zones urbanes. Tot i que diverses àrees metropolitanes europees importants han adoptat mesures estrictes, la part de les energies renovables utilitzades per al transport es va mantenir en 8,1% el 2018.

El canvi climàtic i els efectes ambientals relacionats, com inundacions, sequeres o onades de calor, constitueixen una de les amenaces més imminents per al benestar a Europa. D’acord amb l’Acord de París, que té com a objectiu mantenir l’escalfament global dins d’un llindar d’1,5 graus, és fonamental assolir la neutralitat del carboni per al 2050. Es pot assolir la neutralitat del carboni mitjançant una combinació de mètodes, inclosa la reducció d’emissions de carboni, afavorint l’assoliment d’emissions zero per al transport públic i individual, així com a peu i en bicicleta. Segons les estimacions recents, al voltant del 80% de la població mundial viurà a les zones urbanes per al 2050, de manera que les ciutats proporcionen el marc perfecte per posar en pràctica aquests ambiciosos plans.