Xarxa de dones BCN Fem Tech
Un dels objectius de la Mesura de Govern és donar visibilitat i reconèixer la contribució de les dones al desenvolupament de les indústries tecnològiques a més de fomentar-ne la participació en les polítiques públiques.
Per aquest motiu s’ha presentat recentment la xarxa de dones BCN Fem Tech, un grup treball format per una cinquantena de dones expertes en el sector de la tecnologia, de col·lectius com Stem Women Congress, Viquidones o All Women Tech.
La xarxa va participar en l’elaboració de la mesura de govern “BCN Fem Tech 2021-2023”, que es va aprovar al mes de març per promoure l’equitat de gènere als entorns tecnològics, lluitar contra la bretxa digital de gènere i incrementar la presència de les dones en el mercat TIC.
El grup de dones BCN Fem Tech s’encarregarà també del seguiment de les accions plantejades a la mesura a través de la plataforma de participació digital Decidim.
Premis per combatre la bretxa digital
A més, també s’han anunciat els Premis per l’Equitat de Gènere al Sector TIC, que donaran suport als projectes tecnològics de la ciutat liderats per dones. Els guardons es divideixen en quatre categories, cadascuna dotada amb 8.000 euros. El període de presentació de sol·licituds serà del 26 d’agost al 27 de setembre.
Revisió interna de la bretxa digital de gènere
A Barcelona, només el 26% dels llocs de treball del sector TIC són ocupats per dones i únicament un 8,6% ho fan en posicions tècniques. Per aquest motiu, el consistori considera important indagar en la bretxa digital de gènere dins la corporació per promoure un entorn veritablement igualitari i que ofereixi les mateixes oportunitats a homes i dones.
Per fer-ho, ha encarregat l’elaboració de l’estudi “Anàlisi de la bretxa digital de Gènere a l’Ajuntament de Barcelona” que es basa en els objectius marcats a la Mesura de Govern “BcnFemTech 2021-2023”. L’estudi està format per els següents àmbits:
- Indagar en la bretxa digital dins del propi Ajuntament, per tal de poder tenir un diagnòstic de situació que permeti, en un futur, crear polítiques actives per capacitar les dones treballadores municipals dins del sector de les TIC.
- Donar reconeixement i visibilitat a dones destacades de l’àmbit de la tecnologia que hagin treballat al consistori, per tal de posar en valor la seva tasca com a tecnòlogues i com a referents per altres nenes i dones.
- Crear una xarxa que promogui la participació i l’empoderament de les dones en les tecnologies a l’Ajuntament.
- Realitzar una actuació orientada a inspirar vocacions tecnològiques a les nenes a través de dones tecnòlogues que hi hagin o treballin a l’Ajuntament.