L’organització de programes esportius es desenvolupa normalment amb una formació al llarg de tot el curs que permet als nens i nenes adquirir valors com ara el treball en equip, l’esforç o la superació, que contribueixen al creixement personal i al foment de la convivència. 

Convivim esportivament

El programa “Convivim esportivament” pretén fomentar la pràctica esportiva entre infants i adolescents en edat escolar en aquells barris i centres educatius on no existeix cap tipus d’activitat esportiva fora de l’horari escolar. Aquest fet suposa una mancança important per a aquests centres, per a la vida dels barris i, sobretot, per als nens i nenes que no practiquen esport i no es poden beneficiar dels seus efectes inclusius.

FutbolNet

Amb la Fundació FC Barcelona com a entitat promotora, l’any 2011 es va llançar el programa FutbolNet d’educació en valors a través de l’esport, afavorint experiències de desenvolupament humà en barris de la ciutat identificats com a prioritaris per a la intervenció social i comunitària. La pràctica esportiva millora la salut física d’infants i joves mentre permet l’aprenentatge dels valors implícits, dona a conèixer estils de vida saludable, i proporciona autoestima i un millor comportament, tant en el terreny de joc com en l’entorn familiar i la comunitat en general.

Té com a objectiu general la transmissió dels valors de compromís, respecte, tolerància, treball en equip, responsabilitat i esforç als participants mitjançant activitats lúdiques i la pràctica de l’esport, i com a objectius específics inclou ampliar l’oferta d’espais extraescolars per a infants i joves, utilitzar el futbol com a eina d’educació i reflexió al voltant dels valors, transmetre hàbits saludables, promoure la igualtat de gènere i fomentar la cohesió i la integració social.

Pla català d’esport

El Pla català d’esport a l’escola està adreçat principalment a incrementar la participació dels infants i joves en activitats físiques i esportives en horari no lectiu en el mateix centre educatiu i, alhora, emprar aquestes pràctiques per a la difusió i educació en valors i per a l’adquisició d’hàbits saludables.

El Govern de la Generalitat de Catalunya impulsa aquest Pla a partir de l’anàlisi d’una sèrie de circumstàncies, entre les quals podem destacar l’índex molt reduït de participació de l’alumnat en l’esport escolar, l’increment dels hàbits sedentaris i de l’obesitat —amb una incidència preocupant en la població infantil i juvenil— i la demanda social creixent en matèria de salut i benestar.

El Pla pretén posar a l’abast de tots els alumnes de primària i secundària la pràctica d’activitats físiques i esportives, i aprofitar el gran potencial d’aquestes activitats per contribuir a la formació personal i cívica dels nostres infants i joves.