Escoles + Sostenibles és un programa de les Nacions Unides que fa referència al desenvolupament sostenible. Va ser aprovada a la Cimera de la Terra (1992) celebrada a Rio de Janeiro per més de 178 governs. 

El 1997, cinc anys després de la Cimera de la Terra, es va celebrar una altra conferència per estudiar l’evolució a l’hora de posar en pràctica l’Agenda 21, inici del projecte “Escoles + Sostenibles”. 

Es tracta d’un programa pensat per facilitar la implicació dels centres educatius en l’ambiciós projecte planetari d’imaginar i construir un món millor i més sostenible, començant per la intervenció en l’entorn més immediat.  

Des de l’any 2001, l’Ajuntament de Barcelona anima els centres educatius de Barcelona a fer les Escoles + Sostenibles com a projecte d’educació, participació i implicació cívica. Una invitació que és alhora reconeixement, estímul i suport a la tasca que molts centres ja fan en educació ambiental, i una nova oportunitat de reforçar els vincles entre escola i ciutat. Durant tots aquests anys, els centres participants han desenvolupat un ric ventall d’iniciatives de millora de la mateixa escola i de l’entorn. Cada any s’obre una nova convocatòria, tant per aprofundir en el projecte com per a nous centres que tinguin ganes d’engrescar-se en el programa.  

Cada centre desenvolupa el seu propi projecte d’Escoles + Sostenibles a partir d’un procés participatiu de revisió dels plantejaments i les pràctiques educatives i de compromís en accions de millora amb relació a l’ambient i la sostenibilitat.  

El programa ofereix un marc comú i les eines i els recursos necessaris per poder arribar a assolir els objectius que es marqui cada centre. Reforçant la comunicació i la xarxa.  

Al districte de Sant Martí, 24 centres de primària, 5 instituts de secundària obligatòria i 8 centres concertats utilitzen aquest programa per millorar el seu entorn més immediat.