Barris que es cuiden en comunitat. La salut comunitària a Barcelona

17/02/2023 - 16:51 h

Salut comunitària. La salut comunitària és una eina per millorar la qualitat de vida als barris, especialment aquells on les desigualtats són més grans.

El teixit comunitari de la ciutat és molt dens i es mou en múltiples àmbits. Un d’aquests és el de la salut. Però de què parlem quan parlem de salut comunitària? Es pot definir com el treball conjunt dels agents que hi ha al barri per millorar les condicions de salut d’aquell territori i de la seva població. És una mirada àmplia al concepte de salut, més enllà de la medicalització, de l’enfocament biomèdic de cura de la malaltia i tenint en compte els determinants socials. En definitiva, és una mirada que inclou aspectes emocionals, psicològics i socials per augmentar la qualitat de vida de la ciutadania i reduir les desigualtats socials en salut.

A partir de la priorització de les diferents necessitats i de la detecció dels actius disponibles als barris, s’estableixen aliances entre l’administració, els moviments associatius i la ciutadania en general i es defineixen les intervencions comunitàries que permeten desenvolupar un seguit d’accions relacionades amb la salut comunitària amb potencial pedagògic, integrador i social.

Des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, els CAPs i les taules de salut (teixit social i associatiu) s’aposta per aquesta mirada per impulsar espais, centres i processos comunitaris que, a través de la cocreació entre serveis públics i els veïnats dels diferents barris, avancin cap a una millora del benestar de la població.

I per conèixer i reconèixer aquests processos, aquesta activitat ciutadana, us proposem un seguit d’articles que confeccionarem a partir de la vivència de les participants en alguns dels projectes. N’hi ha moltíssims així que serà només un tastet.

Comencem amb l’Escola de Salut de la Barceloneta, un projecte iniciat el 2008 i que segueix en marxa gràcies a l’energia comunitària i als serveis públics del barri.