El Festival Raval's, Joan Carreras i Montserrat Torrent, premis Ciutat de Barcelona

05/02/2024 - 11:00 h

Premis Ciutat de Barcelona. Artistes, exposicions i institucions educatives, entre els guardonats en les categories de Cultures populars i comunitàries, Educació, Arquitectura, urbanisme i disseny, Música, Arts Escèniques, Arts visuals i Cultura Digital i audiovisual.

Artistes, exposicions i institucions educatives, entre els guardonats en les categories de Cultures populars i comunitàries, Educació, Arquitectura, urbanisme i disseny, Música, Arts Escèniques, Arts visuals i Cultura Digital i audiovisual.

 

Ja es coneix la identitat dels guanyadors i guanyadores dels Premis Ciutat de Barcelona d’enguany en set categories més que van des de l’arquitectura fins a la música o la cultura digital. Els han anunciat els diversos jurats de cadascun dels premis, que tenen una dotació de 9.500 € i es lliuraran el 13 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent.

Joan Sànchez (president), Ester Bonal, Roger Gispert, Silvia Sopale i Fatima Ahmed formaven el jurat que ha atorgat el premi en la categoria de Cultures Populars i comunitàries. I han volgut distingir el Festival Raval’s, de la Fundació Tot Raval. Amb vint anys de trajectòria, aquest festival recull amb mirada oberta la tradició de les festes majors i pot ser, segons opina el jurat, una font d’inspiració per altres models festius tant dels barris com de la ciutat sencera.

En la mateixa categoria, el jurat ha acordat fer una menció especial al projecte La Maafetada de la cooperativa Abarka, organitzadors d’un àpat comunitari mensual al parc de la Ciutadella.

En Educació, s’ha endut la distinció l’Institut Miquel Taradell. Ha estat la decisió d’un jurat format per Laia Colell (presidenta), Mireia Estrada, Marta Comas, Youssef El Maimouni i Teresa Rubio. El jurat reconeix així la tasca educativa, cultural i social del professorat i dels agents educatius als instituts, i celebra la implicació dels i les joves.

De determinar quins projectes, propostes o professionals mereixien el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura, urbanisme i disseny s’ha encarregat un jurat integrat per Óscar Guayabero (president), Guim Costa, Pau de Solà-Morales, Anna Noguera i Jordi Canudas. L’han atorgat a l’exposició “Els nous realistes. Arquitectura catalana i balear d’ençà de la crisi del 2008″(a la imatge. Fotografia: Antonio Navarro), comissariada per Carme Ribas i Joan Roig, i dissenyada per Victòria Garriga, per visibilitzar una nova manera de fer arquitectura atenta al lloc i als reptes contemporanis. A més, el jurat atorga una menció especial a la publicació Visions by, de Saúl Baeza, amb una gràfica d’Ariadna Serrahima.

Pel que fa a la música, la guanyadora ha estat la Montserrat Torrent, una organista de 97 anys (a la imatge. Fotografia: Carlos Díaz de la Fuente – Zafiro Musical), que representa millor que ningú el mestratge i l’excel·lència en la interpretació musical. Malgrat l’edat, ha mantingut una constant activitat concertística aquest passat 2023, per la qual cosa el jurat integrat per Carol Duran (presidenta), Maria Arnal, Ismaël N’Diaye i Jordi Turtós li atorga el Premi Ciutat de Barcelona de Música.

I una cara coneguda de l’escena catalana, l’actor Joan Carreras (a la imatge. Fotografia: Felipe Mena), ha estat distingit amb el Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Escèniques pel seu paper a Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard), la peça escènica de Gabriel Calderón que ha protagonitzat. Li ha concedit el guardó un jurat format per Marc Rosich (president), Lali Ayguadé, Àlex Rigola, Laura Serra i Johnny Torres.

En la categoria d’Arts Visuals, ha guanyat el premi David Bestué (a la imatge. Foto: Eva Carasol) per l’exposició Ciutat de sorra, que es va veure a Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani. L’ha concedit el jurat integrat per Alexandra Laudo (presidenta), David Armengol, Diego Salazar, Quico Peinado i Laia Estruch. 

Finalment, el jurat integrat per Eduard Sola Guerrero (president), Lucía Piedra, Judith Colell, Alba G. Corral i Pere Freixa, ha atorgat el Premi Ciutat de Barcelona de Cultura digital i audiovisual al film documental Alteritats, una creació d’Alba Cros Pellisé i Nora Haddad Casadevall que s’aproxima a les dissidències sexuals i identitàries des del testimoni íntim i natural.

En els pròxims dies s’aniran coneixent la resta de guardons de l’edició d’enguany dels Premis Ciutat de Barcelona. Organitzats per l’Ajuntament des de l’any 1949, van néixer com a premis literaris, però posteriorment han incorporat altres disciplines artístiques (com les arts visuals, escèniques, musicals…) així com la recerca científica i els projectes educatius. Trobareu més informació sobre els premis atorgats en aquest enllaç i aquest altre.