ROSER CAPDEVILA

Roser Capdevila i Valls (Barcelona, 1939) és una il·lustradora i escriptora de literatura infantil popular per la publicació de Les tres bessones (1983); llibre inspirat en les seves tres filles traduït a 35 llengües i emès com a sèrie de televisió a 158 països.  

Altres personatges seus que actualment formen part del món de l’animació són aquests: Sans barbe, els de Les Belles Histoires o la Bruixa Avorrida. 

Els seus dibuixos són caricatures fresques i dinàmiques de traç senzill ambientades en situacions molt originals protagonitzades per un gran sentit de l’humor. 

Ha creat i il·lustrat més de tres-cents contes, tant seus (El be negre amb potes rosses, La cosidora i Una historia de botones) com per a d’altres autors (La Rosa de Sant Jordi, de Joles Sennell, i Volem una escola més gran, de Mercè Company). Ha realitzat estampats sobre teles, pintures a l’oli i aquarel·les i ha participat en exposicions individuals i col·lectives, les quals han tingut bona acceptació.  

Ha estat guardonada amb diversos premis com el Premi Nacional de Cinema i d’Audiovisual (1999), la Creu de Sant Jordi (2004) i el Premi Trajectòria del Gremi d’Editors de Catalunya (2005). 

El 2011 fa donació del seu llegat —més de tres mil dibuixos, litografies, gravats i contes— a la Biblioteca de Catalunya; i el 2015, del seu espai creatiu —una petita caseta de fusta— a la Biblioteca de Catalunya.