L’any 1833 es va crear el cos de Bombers de Barcelona. Una de les funcions principals que ha desenvolupat durant tot aquest temps ha estat l’aplicació de mesures de prevenció d’incendis. Però com han influït la normativa i les ordenances municipals en la prevenció d’incendis? Joan Pedreny, excap de la Divisió de Prevenció i Protecció Civil, donarà resposta a aquesta qüestió en la conferència “Passat, present i futur de la prevenció a Barcelona: evolució de la normativa”, que tindrà lloc a l’Espai Bombers dijous a les 19.00 hores.
Amb la fundació del cos de Bombers de Barcelona es van implementar algunes mesures per reduir el risc d’incendi, com ara l’obligació de tenir dipòsits d’aigua, mànegues, extintors i boques d’incendi, però les primeres reglamentacions i ordenances municipals que van incorporar criteris de prevenció d’incendis no es van aprovar fins als anys 1839 i 1857, respectivament. Malgrat tot, la prevenció se situava en un segon pla.
La professionalització de Bombers de Barcelona va anar lligada al creixement de la ciutat. El 1926, amb l’aprovació del nou reglament del cos, es va crear una oficina tècnica d’inspecció i sanció. A més, es van dictar nous reglaments de condicions de protecció i es van revisar les ordenances generals d’edificació per millorar la prevenció d’incendis.
A partir del 1958, en un context de creixement accelerat i sense control de la ciutat i de multiplicació dels incendis, es van fer uns quants avenços en la prevenció, i l’evacuació de les persones es va considerar un tema prioritari. El 1964 es va fer un gran pas endavant amb l’aprovació de la primera ordenança municipal específica sobre protecció contra els incendis en edificis i locals especials. A partir d’aquell moment es va obligar els propietaris a instal·lar hidrants i a adoptar altres mesures preventives a l’interior dels establiments on es manipulaven productes que podien originar incendis.
Una dècada més tard, el 1974, es va aprovar una nova ordenança municipal sobre normes constructives per prevenir incendis que va marcar un punt d’inflexió. A partir de llavors, totes les llicències d’obra nova i d’activitats requeriren un informe previ del cos de Bombers. L’ordenança es va convertir en un model per a la normativa de prevenció d’incendis d’arreu de l’Estat.
En els darrers dos-cents anys Barcelona s’ha tornat una ciutat més segura gràcies a l’evolució de la normativa, la innovació en la tecnologia que utilitzen els bombers i la divulgació de la prevenció, però encara queda molta feina per fer.
Si voleu saber-ne més, us esperem aquest dijous a l’Espai Bombers! Només cal que reserveu la vostra plaça enviant un correu a espaibombers@bcn.cat.
Exposició “Protegir Barcelona. Bombers i prevenció d’incendis, 1833-2022”
Aquesta conferència forma part del cicle “Els Bombers i la seva història”, una activitat vinculada a l’exposició “Protegir Barcelona. Bombers i prevenció d’incendis, 1833-2022”, una producció que explica com s’han aplicat les mesures de prevenció d’incendis a la ciutat des que es va crear el cos de Bombers de Barcelona, el 1833, fins als nostres dies.
L’exposició, que es pot visitar fins al 30 de juny al MUHBA Oliva Artés, fa un recorregut per les mesures de prevenció d’incendis i repassa els principals focs que han ocorregut a la ciutat i la història del cos. Per il·lustrar-ho, disposa, per exemple, d’una exhibició de vehicles històrics, fotografies, vitrines amb aparells de comunicació i avisos, materials audiovisuals sobre els grans incendis i una maqueta de la caserna de Llevant.
La mostra vol posar en relleu el paper clau de la prevenció, que és tan important com l’extinció o el salvament, en les tasques que Bombers de Barcelona porta a terme cada dia per evitar els incendis.