Detectors de fum, una manera efectiva per prevenir incendis a les llars

04/12/2020 - 11:52

Seguretat i prevenció. La campanya “A casa no convidis el foc” promou la instal·lació de dispositius electrònics per detectar fum a l’interior dels habitatges.

L’any 2019 el cos de Bombers de Barcelona va extingir 1.849 incendis en interiors d’habitatges de la ciutat. Dos d’ells, originats de matinada, van provocar la mort de tres persones, totes de més de 65 anys, i 41 persones han perdut la vida en incendis des de l’any 2009. Fins al 30 de novembre d’aquest any s’han extingit 1.443 incendis en habitatges. Per millorar la prevenció d’incendis a les llars i reduir el nombre de víctimes i els danys materials, es posa en marxa la campanya “A casa no convidis el foc”, que promou la instal·lació de detectors de fum als habitatges.

La campanya informativa “A casa no convidis el foc” fomenta la instal·lació de detectors de fum a les llars per prevenir el risc d’incendis domèstics, sobretot a la nit. Aquesta mesura d’autoprotecció i de detecció d’incendis es dirigeix a tota la ciutadania i, en especial, a les persones grans que viuen soles i a les persones amb diversitat funcional.

La iniciativa, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, vol promoure un canvi normatiu que obligui a instal·lar detectors de fum en tots els habitatges de nova construcció. També vol impulsar la divulgació de la importància que tenen aquests aparells amb sessions formatives dirigides als col·legis d’administradors de finques, les associacions veïnals i les entitats de gent gran i de persones amb diversitat funcional.

La divulgació de mesures de prevenció d’incendis és un dels eixos principals que treballa el cos de Bombers de Barcelona amb diferents col·lectius.

Què són els detectors de fum?
Són dispositius electrònics que, en cas que hi hagi fum a la zona on estan instal·lats, emeten una alarma acústica d’avís. Són fàcils d’instal·lar i no requereixen fer cap obra, ja que la font d’alimentació és una pila.

Quant valen?
Es troben a partir de 10 o 15 euros a les ferreteries, els grans magatzems o els establiments especialitzats.

Per què es recomana instal·lar-los?
Són eines de prevenció i seguretat molt útils i econòmiques per evitar possibles conseqüències nefastes.

Un incendi es desenvolupa molt ràpidament i pot afectar una habitació o tota la llar. El fum és el perill principal dels incendis: la intoxicació per fum és el que genera més víctimes. Aquests dispositius detecten l’incendi en una etapa molt inicial i, per tant, ajuden a reduir considerablement el nombre de víctimes.

En avisar-nos amb l’alarma acústica, ens permeten trucar als bombers i protegir-nos, per exemple, tancant portes, o fugir, si és possible.

On s’han d’instal·lar els detectors de fum?
S’han d’instal·lar al sostre, separats de les parets i tan centrats com sigui possible. El lloc recomanat és al passadís o distribuïdor que dona accés a les habitacions i, si tenim el costum de dormir amb la porta de l’habitació tancada, també és recomanable instal·lar detectors dins el dormitori.

On no s’han d’instal·lar els detectors de fum?
No s’han d’instal·lar a la cuina ni al bany perquè el vapor d’aigua o els fums de la cuina podrien provocar falses alarmes.

S’ha d’evitar col·locar els detectors de fum a sobre o a prop d’escalfadors, ventiladors, aparells d’aire condicionat, finestres o conductes de ventilació, ja que els moviments d’aire i les diferències de temperatura poden dificultar que l’aparell funcioni correctament.

Quin manteniment requereixen els detectors de fum?
Cal verificar periòdicament el funcionament correcte de l’avís acústic prement el botó de test. Així sonarà l’alarma de la mateixa manera que si hi hagués fum. També s’ha de canviar la pila sempre que sigui necessari, com a mínim un cop a l’any, i seguir les indicacions que especifiqui el fabricant.

Recomanacions i consells d’actuació en cas d’incendi

  • L’olor de gas pot ser l’inici d’una situació de perill.
  • Si el foc és a casa, no sabeu si el podreu apagar i, malgrat el fum, podeu veure la sortida, fugiu!
  • Quan fugiu, assegureu-vos que totes les portes queden tancades.
  • Si podeu sortir de casa i no hi ha fum a l’escala, sortiu! Un cop arribeu al carrer o a un lloc segur, aviseu els bombers al telèfon 112.
  • No heu de córrer i heu de tenir sempre les mans lliures.
  • Si sou en un lloc públic, seguiu el camí senyalitzat amb cartells verds cap a la sortida o cap a la sortida d’emergència.
  • Si sou a casa, hi ha molt fum i no podeu veure la sortida, o no podeu sortir, aneu a una altra habitació i tanqueu la porta.

Trobareu més informació de la campanya “A casa no convidis el foc” en aquest enllaç: barcelona.cat/no-convidis-el-foc.