Dos bombers de Barcelona viatgen a Haití en una missió conjunta de la Unió Europea

dj., 08/19/2021 - 14:18

Societat. Tots dos són arquitectes tècnics, experts del cos de Bombers de Barcelona en l’àmbit de la construcció i la intervenció en infraestructures col·lapsades.

Protecció Civil de l’Estat espanyol ha seleccionat dos membres del cos de Bombers de Barcelona per viatjar a Haití amb dotze bombers més de sis països europeus. Tots dos són arquitectes tècnics, experts del cos de Bombers de Barcelona en l’àmbit de la construcció i la intervenció en infraestructures col·lapsades.

L’objectiu de l’expedició és col·laborar en la recuperació del país caribeny, assolat després del terratrèmol de gran magnitud del 14 d’agost, que ha deixat més de dues mil víctimes mortals. De fet, els dos bombers han estat escollits perquè són arquitectes tècnics i formadors de bombers en l’àmbit de la construcció i la intervenció en infraestructures col·lapsades.

Els bombers van viatjar en avió fins a Port-au-Prince fent escala a Santo Domingo, i van accedir a la zona d’intervenció (al sud-oest de l’illa) per via marítima, ja que les infraestructures viàries d’Haití estan molt malmeses.

La missió, coordinada per l’Emergency Response Coordination Centre de la Unió Europea, durarà unes dues setmanes.

Situació humanitària crítica

A causa de les dificultats derivades de la catàstrofe, que compliquen el desplaçament pel país i posen en risc la seguretat dels equips, la missió europea ha hagut d’adaptar-se a la situació i modificar el pla inicial. El Pau i el David es troben a Les Cayes, una ciutat al sud de l’epicentre del terratrèmol, on s’han registrat més morts i ferits.

La situació humanitària és crítica: la població haitiana té dificultats per accedir a aigua i aliments, i les condicions sanitàries no es poden garantir. A més, la temporada d’huracans està a punt de començar.

La població també es troba en situació d’emergència habitacional, ja que l’afectació estructural dels habitatges fa que bona part dels habitants no hagin pogut tornar a casa i estiguin dormint en edificis menys danyats o al carrer.

El Pau i el David estan treballant amb un equip d’arquitectes tècnics britànics i suïssos per valorar l’estat estructural d’edificis d’interès general, com hospitals i escoles. També s’ha organitzat un centre de coordinació amb el personal local perquè aquesta tasca es desenvolupi de manera uniforme arreu de les zones afectades.

A més, l’equip europeu desplaçat desenvolupa altres tasques, com la localització d’un espai per instal·lar una planta potabilitzadora cedida per Protecció Civil de França i el desplegament de dos hospitals de campanya d’alta capacitat, cedits per Itàlia i Suècia.

L’objectiu final de la missió europea és obtenir dades precises i consell tècnic sobre quines mesures d’ajuda es poden prendre, i fer una avaluació de les necessitats de recursos, tant econòmics com materials i humans, a curt i mitjà termini.