Juntament amb l’alcaldessa, Ada Colau, hi han assistit el cinquè tinent d’alcaldia, responsable de l’Àrea de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle; la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Montserrat Royes; la gerenta de l’Àrea de Seguretat i Prevenció, Maite Casado; el director del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, Sebastià Massagué; l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, i el gerent de Persones i Desenvolupament Organitzatiu, Javier Pascual, entre altres representants institucionals.
Avui ha tingut lloc l’acte de benvinguda als nous bombers i bomberes de Barcelona. En concret, s’han lliurat els diplomes acreditatius de la superació de la formació bàsica prèvia a l’entrada al cos de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. En total s’incorporen al cos 79 professionals, 12 dels quals són dones, la xifra més alta de la història del cos.
Les darreres vegades que hi ha hagut incorporacions de dones van ser a la convocatòria anterior (2 dones en un total de 79 places) i l’any 2014, amb 1 dona en un total de 80 places. Es tracta, per tant, d’un augment molt significatiu.
La participació de dones en aquesta convocatòria també ha augmentat: de 1.838 persones admeses en total, 143 han estat dones (7,78%). A la convocatòria anterior les dones van representar un 5,47% del total d’admissions (109 dones) i a la del 2015 van significar un 3,63% (75 dones).
És molt destacable l’augment de la ràtio de dones que han obtingut una plaça en relació amb la xifra de dones admeses en el procés selectiu. En aquest cas, un 8,39% de les dones admeses han obtingut plaça. L’any 2018 van ser un 1,83% de les dones admeses; l’any 2015, un 0%, i el 2014, un 1,31% de dones admeses a la convocatòria van passar a formar part del cos.
Perfil de les noves bomberes
L’edat mitjana de les dotze dones era, en iniciar-se la fase de formació, al mes de setembre, de 33,91 anys, xifra molt similar a la dels nous bombers (33,58 anys). Les edats van dels 25 als 44 anys.
Tot i que la major part d’aquestes dones són residents a la província de Barcelona, també hi ha una bombera de Girona, una de Lleida, una de Tarragona i una de les Illes Balears.
La majoria d’elles (nou) tenen estudis de grau universitari o llicenciatura i les tres restants tenen una diplomatura. La titulació més freqüent és la de ciències de l’activitat física i de l’esport, que tenen cinc de les bomberes. La resta d’estudis són diversos: estudis d’àmbit sociosanitari (veterinària, nutrició humana i dietètica i infermeria), educació social, comunicació audiovisual, estadística i grau d’educació primària.
Pel que fa a l’àmbit professional seleccionat, set d’elles han optat per la branca sanitària, tres per edificació i obra civil i dues per instal·lacions elèctriques.
Novetats en les proves d’accés
Aquesta convocatòria ha fet un èmfasi especial en la perspectiva de gènere i s’hi han modificat alguns requisits d’accés. Entre les novetats principals destaca la modificació dels barems de qualificació de les proves físiques i el fet que l’alçada ja no sigui un factor eliminatori. A més, les titulacions i especialitzacions de l’àmbit sanitari s’han tingut en compte com a mèrits avaluables.
Les novetats principals han estat:
- S’ha eliminat l’alçada mínima i màxima dels requisits d’accés.
- S’han modificat els barems de qualificació de proves físiques com la cursa de llançadora, el circuit d’agilitat i el de natació.
- S’han suprimit les proves de força de pressió sobre banc i de salt horitzontal.
- A la prova d’oficis s’ha incorporat una prova de l’àmbit sanitari.
- La prova mèdica avalua tant les condicions físiques com les psicològiques.
- Les titulacions i especialitzacions de l’àmbit sanitari tenen mèrits avaluables.
- En la fase de formació s’ha ampliat el temari de l’àmbit sanitari amb qüestions d’atenció a víctimes múltiples o de desfibril·lació externa automatitzada.