El cos de Bombers de Barcelona incorpora una nova litografia a la seva col·lecció

17/12/2020 - 14:58

Seguretat i prevenció. Els bombers i bomberes de Barcelona reben cada any una litografia única i exclusiva per als membres del cos, numerada i signada.

S’ha cedit al fons del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) una sèrie completa de totes les obres, que passarà a ampliar el fons documental del museu.

L’any 2002 va començar una iniciativa per reconèixer i agrair als bombers de Barcelona la dedicació, l’esperit de servei i el compromís amb la professió. El projecte consistia a entregar una litografia única i exclusiva per a tots els membres, numerada i signada, amb una tirada inicial de mil exemplars.

La iniciativa va ser un èxit i avui dia ja en són dinou els artistes que han aportat anualment la seva obra a la col·lecció. És per això que Bombers de Barcelona ha decidit cedir al Museu d’Art Contemporani de Barcelona una sèrie completa d’aquestes litografies, i des del 15 de desembre les obres formen part del fons del museu com a mostra de l’art de Catalunya.

La donació no s’exposarà fins d’aquí a un temps, i a partir d’ara s’inclourà cada any a la col·lecció la litografia corresponent.

Els Bombers de Barcelona volen agrair als artistes la seva col·laboració, i a totes les persones, organitzacions i empreses, la seva dedicació i les seves aportacions, que han fet possible la continuïtat d’aquest projecte que uneix art i vida.

Lita Cabellut, autora de la litografia del 2020

El títol de l’obra d’enguany és Antares, nom del personatge que a la mitologia grecoromana era el rival de Mart/Ares, deus de la Guerra. Segons Lita Cabellut, l’autora de l’obra, “Antares conté el moment de força, de foc, de rescat, sense rostre definit, amb la universalitat del rescatat i del que rescata. El vermell de sang, de foc i de valentia. El valor de qui sense mirar enrere ofereix la seva ètica per salvar vides”.

Lita Cabellut (Sarinyena, Osca, 1961), diminutiu de Manuelita, és una artista multidisciplinària criada a Barcelona i resident als Països Baixos que treballa diverses tècniques i disciplines artístiques: pintura a l’oli, dibuix en paper, escultura, fotografia, poesia, poesia visual i vídeo.

La seva pintura, d’influència goyesca i barroca-holandesa, es caracteritza per l’execució de llenços de grans dimensions mitjançant la tècnica del fresc, però també destaca per la realització de retrats fotorealistes de prostitutes, proxenetes, vagabunds i dones sofisticades amb biografies punyents (com Coco Chanel, Frida Kahlo o Anne Frank).

La seva obra és una reivindicació de la universalitat de l’art que descriu la realitat de la condició humana (la preocupació i el compromís per l’ésser humà) a través de l’expressivitat i la vivacitat de la pell, la capa externa del cos que revela el pas del temps i despulla la cruesa, la força, el caràcter i l’angoixa dels instants més emotius de l’existència humana.

El 2011 va rebre el Premi de Cultura Gitana, de l’Institut de Cultura Gitana d’Espanya, en la secció de pintura i arts plàstiques, en reconeixement del treball realitzat en benefici de la cultura gitana al món, i el 2015 va ser reconeguda per la revista especialitzada Artprice com una de les artistes contemporànies més cotitzades del món. El 2017 va col·laborar en l’escenografia teatral del Festival d’Òpera.

Recentment, el Govern holandès ha nominat Lita Cabellut com a artista de l’any 2021 d’Holanda.

Totes les obres d’art estaran disponibles pròximament a la web dels Bombers de Barcelona.