Els Bombers de Barcelona estrenen una nova torre de pràctiques

29/12/2023 - 14:53

Seguretat i prevenció. La instal·lació es troba al Parc de Bombers de la Vall d’Hebron.

Aquestes edificacions serveixen per fer exercicis d’entrenament (rescat en altura, simulacres d’incendis, etc.) per mantenir i millorar la qualitat del servei. La nova torre s’afegeix a les que ja hi havia als parcs de la Zona Franca, Llevant, Sant Andreu i Montjuïc. També s’ha adquirit una ambulància 4×4. Els Bombers de Barcelona han realitzat més de 21.000 serveis l’any 2023, més de 1.000 en habitatges.

La construcció de la torre de pràctiques del Parc de Bombers de la Vall d’Hebron ha suposat una inversió de més de 2,5 milions d’euros. Obre la possibilitat de millorar l’entrenament del personal operatiu i, alhora, representa un nou i modern plantejament en l’ús de les torres de pràctiques.

L’objectiu és possibilitar la pràctica simultània de diversos exercicis corresponents a les àrees de formació dels Bombers de Barcelona:

  • Exercicis de rescat en altura en diversos escenaris. Espais dobles o triples, plans inclinats, espais confinats amb accés per pous, façanes d’edificis, balcons i finestres, escales de gat, etc.
  • Incendis amb diferents progressions tant interiors com exteriors. En les simulacions d’incendis en diferents plantes d’edificis s’utilitzaran autobombes, autoescales i el suport de la columna seca.
  • Exercicis de recerca en habitatges. S’ha simulat un petit edifici de veïns amb escala pròpia que recorre tres nivells.
  • Assistències tècniques. Reconeixement, recerca i taponament de fuites de diferents productes perillosos, detecció de gasos, etc.
  • Exercicis relacionats amb patologies en les construccions. Apuntalaments de diferents elements de la construcció com forjats, dentells, plans inclinats o escales.
  • Intervencions sanitàries. Atenció i acompanyament de les víctimes en situacions de risc en altura, espais confinats, foc en habitatges, etc.

La nova torre disposa d’una planta baixa i vuit plantes més. La coberta, plana, accessible i ubicada a més de 24 metres d’altura del pati, també està habilitada per a instal·lacions de rescat en altura o treballs amb la columna seca que hi arriba.

Al soterrani 2, a més, s’ha construït un laberint preparat per omplir-se amb fum de parafina i fer exercicis com la recerca i el rescat de víctimes, l’orientació amb poca o nul·la visibilitat o la progressió en recorreguts amb geometries complexes.

També s’han dissenyat quatre espais per planta per facilitar una multiplicitat de situacions espacials interiors. Aquests espais poden estar buits o plens, i són tant oberts com tancats, i, fins i tot, de tràmex (engraellat metàl·lic) desmuntable per crear forats per a exercicis concrets.

En aquests espais, a més, hi ha escales de formes i materials diferents que permeten recorreguts i pràctiques alternatives. També es poden crear grans espais buits unint dos o tres espais per fer pràctiques en altura.

Al voltant d’aquest nucli hi ha una anella exterior vinculada a circulacions en passadissos i l’escala perimetral. Es tracta d’un recorregut vertical alternatiu que dona accés a tots els elements de la façana i alhora permet connectar tots els nivells de la torre sense interferir en les activitats que es puguin desenvolupar a l’interior. Alhora, permet accedir a la bastida adossada des de diferents nivells de treball.

Nova ambulància 4×4

Els Bombers de Barcelona continuen modernitzant i ampliant la flota de vehicles i hi incorporen una ambulància 4×4, inèdita en l’àmbit metropolità. El vehicle té capacitat per circular en entorns rurals i forestals gràcies a la tracció a les quatre rodes, i té un suport de llitera dissenyat especialment per a la circulació per corriols.

Aquesta unitat està destinada a oferir servei a tot Barcelona, amb una atenció especial als barris de Sarrià, Gràcia, Nou Barris i el Carmel, ja que té la base al Parc de Bombers de la Vall d’Hebron. Tot i així, el valor afegit s’aportarà en serveis que requereixen desplaçaments per camins no asfaltats o en situacions meteorològiques extremes (aiguats, gelades o nevades).

Els Bombers de Barcelona atenen més de 60 serveis al dia

Fins al 21 de desembre els Bombers de Barcelona han fet 21.386 intervencions en salvaments, incendis o explosions, assistències tècniques i tasques de prevenció operativa. Aquesta xifra equival a més de 60 serveis al dia. D’aquests serveis, 1.625 han estat focs interiors, 1.088 dels quals en habitatges.

A més, els bombers també realitzen un gran nombre de serveis d’ajuda a la ciutadania de caràcter no urgent: sanejaments de construccions, apuntalaments, actuacions per temporals de pluja o fuites d’aigua, escapaments de gasos o vessaments de líquids, etc.

D’altra banda, els Bombers de Barcelona continuen fent actuacions preventives per minimitzar el risc d’incendi en les diferents activitats de la ciutat i duen a terme diverses accions per conèixer millor els entorns de les possibles intervencions (trama de vials i accessos, edificis i elements singulars, serveis de reguarda, etc.). Aquestes activitats suposen un augment de l’eficàcia i de la seguretat.

La millor eina dels Bombers de Barcelona: la prevenció

L’Ajuntament de Barcelona ha situat la prevenció i la resposta a les emergències com a eixos prioritaris per garantir una ciutat segura, ja que no n’hi ha prou amb donar resposta als incidents un cop s’han produït, sinó que cal anticipar-s’hi i minimitzar-los, i, en cas que s’acabin produint, aconseguir que les conseqüències siguin el menys greu possible.

Per a això, es treballa en diferents accions:

  • Promoció de la recerca i el desenvolupament (R+D) de la prevenció d’incendis a través de la col·laboració i la transferència de coneixement amb referents d’expertesa (universitats, col·legis professionals, empreses), la signatura de convenis de col·laboració en projectes estratègics o la participació en fòrums en l’àmbit de la prevenció d’incendis. També és important la realització d’assaigs, simulacres i proves de materials, equipaments i sistemes de protecció contra incendis.
  • Impuls de la investigació dels incendis per conèixer-ne els desencadenants i la seqüència del desenvolupament. Aquests estudis permeten identificar i eliminar les causes dels incendis establint mesures preventives o correctores i aprofitar l’experiència adquirida. Amb aquest objectiu es crearà la Unitat d’Anàlisi, Recerca i Investigació de Sinistres, que s’encarregarà de les investigacions postsinistre de tots els serveis d’incendis amb víctimes o danys greus als edificis i col·laborarà directament amb els cossos policials.
  • Promoció del sector de la prevenció d’incendis. L’Ajuntament treballa per impulsar l’Espai Bombers com a centre referent de la transferència de coneixement en la prevenció i divulgació d’incendis. A l’espai museístic del centre, a més, s’han augmentat els elements relatius a la divulgació de la prevenció del risc i l’autoprotecció.
  • Ús del Vehicle PREvenim, adquirit l’any passat per divulgar les mesures de prevenció i d’autoprotecció d’incendis a infants i joves dels diferents centres educatius de la ciutat. Aquesta tasca també es duu a terme a l’Aula de la Prevenció de la Vall d’Hebron, que disposa de més de 150 metres quadrats dedicats a la divulgació de la prevenció i l’autoprotecció davant d’incendis.