La Festa Major de Gràcia 2023, una celebració feminista, inclusiva i solidària

02/08/2023 - 12:52

La festa gracienca és inclusió, cohesió social, veïnat, un projecte intergeneracional, acollidor i espai d’integració.

La Festa Major de Gràcia és una festa que fa bandera dels seus valors i els defensa com a senya d’identitat. La festa gracienca és cohesió social, veïnat, voluntariat, tradició, un projecte intergeneracional, acollidor i un espai d’integració. És creativitat, art, reciclatge i treball cooperatiu. Aquests són alguns dels valors i adjectius que l’han caracteritzat al llarg de més de 200 anys d’història festiva. No obstant això, és una festa arrelada a la tradició, però amb una mirada al present que vol ser més social i inclusiva perquè tothom la pugui gaudir lliurement.

Acte multiconfessional: una festa per a totes i tots

Com a reflex de la societat plural i diversa actual gracienca, es vol sumar un acte multiconfessional que no substitueixi la tradicional Missa de Festa Major del dia 15 d’agost, patrona de la Vila de Gràcia, però que obri la porta a la participació de la resta de veïnat que professa altres religions.

Des de la Fundació Festa Major de Gràcia, amb la col·laboració d’AUDIR, entitat catalana no confessional -o multiconfessional – que aglutina i mobilitza persones de diferents tradicions religioses que treballen per la connexió entre les persones de diverses creences s’ha convocat per primer cop un acte multiconfessional a la plaça de Joanic, el diumenge 20 d’agost. L’acte participatiu comptarà amb una lectura musicada a càrrec de Vincent Bottomley de versicles dels diferents textos sagrats que versen sobre l’anhel de la Pau. A continuació hi haurà un concert de cants georgians a càrrec de Vocal Vircan i un tancament de festa amb concert de coral Godspel a càrrec de Vocal Groove.

Programacions inclusives i transversal

Pels escenaris de la Festa Major de Gràcia es podran trobar conta-contes sensorials per a
infants amb problemes de visió, concerts de grups amb dones bateria i homes solistes, jocs de sensibilització sobre la discriminació racial, speed dating del col·lectiu LGTBIQ+, conferències sobre el canvi climàtic, grups d’havaneres formats íntegrament per dones o concerts queers, entre d’altres.

Punt lila contra les agressions masclistes i LGTBIfòbiques

La defensa de la festa com un espai de convivència i llibertat continua sent cabdal. Per aquest motiu la Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte, continuen amb la política de tolerància 0 a qualsevol classe d’agressió masclista, iniciada l’any 2018. Enguany també s’afegeix la campanya en contra de les agressions LGTBIfòbiques, amb un espai compartit al punt lila on poder rebre assessorament en cas d’agressions homòfobes i on les persones interessades podran ser ateses per tècnics de l’Observatori contra l’Homofòbia.

A més a més, cada nit de festa major hi haurà tres parelles d’informadores itinerants per tots els espais de la festa i un punt lila d’assessorament i denúncia a la plaça de la Revolució. L’horari d’atenció d’aquest punt serà:
– Dimarts 15, de 20:00 h a 5:00 h
– Dimecres 16, dijous 17 i divendres 18, de 22:00 h a 5:00 h
– Dissabte 19 i diumenge 20, de 22:00 h a 6:00 h
– Dilluns 21, de 19:00 h a 22:00 h

A més a més, des de les comissions de festa també s’ha volgut ampliar aquesta xarxa de punts liles i se’n podran trobar a la plaça de la Vila, al carrer del Progrés, al carrer de la Llibertat i al carrer de la Perla.

Itineraris segurs

Enguany per primer cop s’estableixen tres itineraris segurs per prevenir qualsevol tipus de conducta delictiva i contra la llibertat sexual. Aquests itineraris han estat dissenyats de manera conjunta per la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Són els següents:
– Itinerari 1: Plaça de Lesseps – Gran de Gràcia – Diagonal.
– Itinerari 2: Plaça de Gal·la Placídia – Travessera de Gràcia – Plaça de Joanic –
Bruniquer.
– Itinerari 3: Plaça de Lesseps – Torrent de l’Olla – Còrsega.

Visites guiades per la festa a col·lectius diversos:

La Festa Major de Gràcia és un espai d’inclusió i està pensada per tota la ciutadania. Per aquest motiu, juntament amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, enguany s’oferiran dues visites guiades totalment gratuïtes:
– Dimarts dia 16/8 a les 10 h. Visita pels carrers guarnits per a persones amb autisme.
– Dijous dia 17/8 a les 10:30 h. Visita audiodescrita per alguns carrers guarnits per a persones amb discapacitat visual sortint de la plaça de la Vila, davant la torre del rellotge. Requereix inscripció prèvia a subtil@subtil.cat (places limitades atorgades per ordre d’inscripció).

La Festa Major de Gràcia, s’obre als refugiats.

Durant els dies 17 i 18 d’agost, festers i festeres de la Fundació Festa Major de Gràcia i dels Castellers de la Vila de Gràcia, rebran a centenars de nens i nenes que han arribat durant els darrers mesos a la ciutat per tal d’explicar-los les tradicions i festes catalanes i proposar-los els espais que ofereixen la cultura popular com una possibilitat d’arrelament a Gràcia, que els acull amb els braços oberts. En total s’atendrà a més de 180 infants refugiats durant la Festa Major.

LEUCO’S, la campanya solidària de la Festa Major de Gràcia 2023.

A totes les paradetes de les comissions de festa major, trobareu simpàtics clauers i agulles anomenats LEUCO’S. Representen leucòcits imaginaris i estan fets a mà per pacients que pateixen leucèmia i pels familiars i amics que els acompanyen a les sessions de quimioteràpia. La recaptació íntegra de la venda d’aquests objectes anirà destinada a la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia per incentivar la investigació contra el càncer, especialment l’infantil.

Jornada de Donació de Sang de Festa Major.

A l’estiu les donacions de sang baixen en picat però no la necessitat dels malalts de proveir-se. Per aquest motiu, la Fundació Festa Major de Gràcia i els Castellers de la Vila de Gràcia obriran les portes de l’espai social que comparteixen (Espai cultural Albert Musons) per tal de celebrar una gran jornada de recollida de sang en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits. El dia escollit en què aquestes entitats animaran a tot el veïnat i a les persones visitants a donar sang serà el divendres 18 d’agost de 10 h a 14 h i de 17 h a 21 h i la campanya ha rebut el nom de #SangBlava en al·lusió als colors de la bandera de la Vila de Gràcia.