8 de març, Dia Internacional de les Dones

El moviment feminista ha esdevingut una onada col·lectiva, diversa i imparable formada per dones de diferents orígens i ideologies en lluita conjunta contra les desigualtats.

El 8-M és el símbol d’una història de segles en lluita. El 8 de març commemorem el feminicidi d’un grup d’obreres del tèxtil que van morir cremades a Nova York mentre reivindicaven els seus drets laborals fa més d’un segle, però també recordem totes les dones, de tots els temps, que han lluitat i lluiten per assolir la igualtat real i efectiva.

Avui l’onada feminista, a Barcelona i arreu del món, és més forta que mai. Cal seguir lluitant per conquerir un futur veritablement lliure de masclisme, d’assetjament, de discriminació i de violència. Un futur sense obstacles per a les dones pel sol fet de ser dones.

Una de les dificultats principals per al ple desenvolupament dels drets de les dones és la desigualtat en l’assumpció dels treballs de cura i sosteniment de la vida, sovint invisibilitzats i no remunerats, que continuen recaient majoritàriament en les dones. Una responsabilitat desproporcionada que travessa el conjunt de les vides de les dones i impacta negativament en l’accés al mercat laboral i la manca de temps, entre d’altres.

La crisi social per la covid-19 ha posat de manifest com d’essencials són aquestes tasques i com de feminitzades, poc reconegudes i poc remunerades estan.

 Per això, aquest 8 de març reivindiquem la democratització de les cures i el reconeixement de la seva centralitat, així com la necessitat de transformar les polítiques salarials i de conciliació de les empreses. També defensem la importància d’articular xarxes veïnals i comunitàries per afrontar-les de manera col·lectiva. Pel bé de tothom, compartim les cures!

XXXV Premi 8 de Març - Maria Aurèlia Capmany 2021

Cada any, per commemorar el Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament de Barcelona convoca el premi 8 de Març - Maria Aurèlia Capmany per reflexionar entorn d’un tema d’impacte social i de gènere. Per a aquesta 35a edició, el tema escollit és “24 hores al dia, 365 dies l’any - Democratitzem les cures”.

La data límit per presentar-hi projectes és el 17 de març de 2021.

Exposició “Barcelona fotògrafes”

Una mostra que reconstrueix la història de la ciutat i reivindica el paper que la dona ha tingut en la història de la fotografia a casa nostra, a través de les imatges de 21 dones fotògrafes.

A partir del 6 de març a la plaça Comercial, davant del Born CCM. Accés lliure.

Un pla per combatre la bretxa digital de gènere

L’Ajuntament de Barcelona presenta més de 50 actuacions per promoure l’equitat de gènere a les indústries TIC de la ciutat i per potenciar el feminisme com a eix central en la construcció de la societat digital. Entre les actuacions, s’ha impulsat el programa formatiu BcnFemTech, que permetrà incorporar 50 dones en situació de vulnerabilitat al mercat laboral com a professionals de la programació i el desenvolupament web.

Notícies

Juntes, diverses i rebels: així són les dones del nou mural de la Model

29/03/2021 - 17:18

Feminismes i dona. La intervenció artística, situada als murs dels carrers de Provença i d’Entença, s’ha dissenyat en col·laboració amb el diari ‘Femiñetas’.

Memorial en record de la lluita feminista i pel planeta de Berta Cáceres

20/03/2021 - 15:19

Memorial a Berta Cáceres. L'acte central del programa de commemoració del Dia Internacional de les Dones a Sant Martí ha estat en memòria de l'activista feminista i defensora dels drets ambientals hondurenya, assassinada just ara fa...

Resum de l'acte central del Consell de les Dones de l'Eixample

15/03/2021 - 16:58

8M. Aquest 8 de març, l'acte central s'ha celebrat com l'any passat en directe amb molt poca afluència de públic i amb retransmissió pel canal de Youtube del Districte de l'Eixample.

Cartell oficial del 8M amb un conjunt de dones diverses.

Acte central a Nou Barris sobre les cures i les dones

11/03/2021 - 11:53

La Taula de Feminismes i LGTBI del Districte de Nou Barris organitza aquest acte amb motiu del cicle del 8M per demostrar que les dones són essencials i visibilitzar les cures. Hi haurà servei d'interpretació en llengua de signes.

Agenda del 8M
Consulta les activitats previstes als barris i districtes de Barcelona per commemorar el Dia Internacional de les Dones.
Concentració del 8 de març del 2021
Exposició Barcelona Fotògrafes
Concentració del 8 de març del 2021
 Exposició Barcelona Fotògrafes
Concentració del 8 de març del 2021
Exposició Barcelona Fotògrafes
Concentració del 8 de març del 2021
Exposició Barcelona Fotògrafes