El programa municipal "Dones Amunt" atendà a 75 dones en situació de precarietat als barris del Besòs, Roquetes, Ciutat Meridiana, la Trinitat Vella i Poble-sec, per desenvolupar plans d’acció personals per al seu empoderament.
“Dones Amunt” vol promoure l’empoderament i la millora de la qualitat de vida de les dones que viuen en alguna situació de precarietat i vulnerabilitat, ja sigui per raons laborals o per altres aspectes de la vida com la carència de temps o la falta d’harmonització, la impossibilitat de portar a terme una vida plena per manca d’oportunitats, o per obstacles generats per desigualtats -de gènere, d’origen, de classe o de diversitat funcional-.
Aquest programa arriba per segona vegada a Sant Martí, després de realitzar la prova pilot amb un grup de dones de la Verneda entre el anys 2018 i el 2019.
Primera edició del programa, amb 75 dones participants
Enguany, les dones del Besòs que hi prendran part duran a terme 28 sessions grupals i 9 d’individuals entre els mesos de febrer i octubre. També ho faran les dones participants dels barris de les Roquetes, Ciutat Meridiana, la Trinitat Vella i Poble-sec.
Les sessions grupals seran dinàmiques, obertes, participatives, experimentals i vivencials, partint dels propis coneixements i experiències. Cada sessió estarà organitzada amb un fil conductor, que sempre es podrà adaptar als interessos de les dones i a com es vagi desenvolupant.
Durant els nous mesos de durada es treballarà la presa de consciència dels factors que condicionen la situació de pobresa i precarietat de les dones i quines accions, individuals i col·lectives, poden generar-hi canvis. A més, els grups comptaran amb la participació de dones mentores, és a dir, que van participar en l’anterior edició i explicaran la seva experiència amb el programa.
Així mateix, es fomentarà la participació de les dones amb un incentiu econòmic com a reconeixement al treball i el temps dedicat, un servei de cures per a aquelles dones que siguin mares o tinguin persones a càrrec seu que no puguin ser atesos durant les sessions grupals, i cobertura de transport per a les dones que hagin de desplaçar-se fins als punts físics de les sessions.
Un programa amb resultats positius
“Dones Amunt” forma part de l’Estratègia municipal contra la Feminització de la Pobresa i la Precarietat i està gestionat per la cooperativa Etic Habitat. Entre el 2018 i el 2019 se’n va dur a terme la prova pilot, amb un total de 53 dones participant en diferents grups al Bon Pastor, el Carmel, Sants i la Verneda.
Al final del procés, totes havien millorat l’autoestima i l’autoconfiança. Alhora, un 57% de les dones havia pogut impulsar canvis en l’àmbit laboral: 17 havien trobat feina, 5 havien començat a formar-se i 11 més van iniciar la definició del seu projecte professional i/o d’emprenedoria.