El 29 de novembre, el districte celebrarà l’acte central del 25N sota el lema “Nou Barris, espais lliures i segurs”
Com cada any, Barcelona s’afegeix a la commemoració del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, i recorda a tota la ciutadania que els serveis municipals especialitzats a atendre, prevenir i combatre les violències masclistes estan al seu costat.
Aquí trobareu la declaració institucional consensuada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Delegació del Govern a Catalunya, les diputacions de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya, sota el títol de “Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom”.
A Nou Barris, també com cada any, el Districte ha organitzat una sèrie d’actes per commemorar aquesta jornada reivindicativa. Els trobareu tots desglossats en aquest document. L’acte central es farà el 29 de novembre, a les 18 hores a la Sala de Plens de la Seu del Districte (plaça Major de Nou Barris, 1) sota el lema “Nou Barris, espais lliures i segurs”. L’acte incorpora la presentació del vídeo “Els espais insegurs detectats per les dones de Nou Barris”, elaborat per les dones del districte.
Violència estructural
Les violències masclistes són estructurals. Es produeixen a l’espai privat i també a l’espai públic, afecten dones de qualsevol edat i tenen lloc en entorns molt diversos, des de l’àmbit familiar i de parella fins a la feina, l’oci nocturn o els grups d’amistats. Sigui com sigui, tant si les vivim en primera persona com si en som testimonis, cal eradicar-les.
Però enfrontar-se a les violències masclistes no és senzill. La por, els tabús, la pressió social o les circumstàncies econòmiques són factors que dificulten parlar d’aquest tipus de violències i denunciar-les.
Què puc fer? A qui puc recórrer? Els equips públics especialitzats en violències masclistes són els que poden respondre millor aquests dubtes. Informen sobre les opcions i mesures que es poden prendre i activen recursos d’emergència en els casos greus.
Serveis gratuïts i confidencials per fer front a les violències masclistes
Un problema estructural requereix una resposta contundent de les administracions públiques. A Barcelona disposem d’equips especialitzats a atendre les dones i els infants que viuen una situació de violència masclista, desplegats en serveis específics, com els següents:
- El Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), amb seu a Nou Barris
- Els punts d’informació i atenció a les dones (PIAD), com el de Nou Barris
- El Servei d’Atenció a la Víctima (SAV) de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que a Nou Barris es troba a la comissaria de la Guàrdia Urbana del carrer Marie Curie, 20
- Els equips hospitalaris de l’Hospital Clínic i l’Hospital de la Vall d’Hebron
Aquí podeu consultar el web de BCN Antimasclista amb tota la informació sobre els serveis i recursos gratuïts i confidencials per combatre les violències masclistes.