Amman (Jordània), Maputo (Moçambic),Tetuan (Marroc), 22 municipis de Líbia i Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina) desenvolupen projectes amb la perspectiva específica d’una mirada de gènere
L’Ajuntament de Barcelona col·labora actualment en diversos projectes de cooperació internacional en matèria de justícia de gènere. Els projectes, que formen part de les subvencions anuals que es concedeixen per part del consistori a projectes de cooperació i educació per la justícia global, s’han desenvolupat de la mà d’entitats internacionals que treballen sobre el terreny, i estan alineats amb els objectius i prioritats marcats per la Direcció de Justícia Global de l’Ajuntament.
Entre aquests projectes que lluiten contra la xacra de la violència masclista en destaquen els següents:
-
- Líbia. Mitjançant un conveni amb el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA), el consistori va destinar l’any passat 100.000 euros a la prevenció de la violència de gènere en 22 municipis del país del nord de l’Àfrica. L’objectiu de la cooperació és augmentar la sensibilització i la mobilització comunitària, identificar riscos claus i abordar les normes, actituds i pràctiques negatives que perpetuen l’acceptació social de la violència masclista.
-
- Tetuan (Marroc). El projecte, amb un pressupost d’uns 60.000 euros, es realitza amb la xarxa de ciutats costaneres mediterrànies Medcités. L’objectiu és proposar millores urbanes en l’espai públic incorporant la perspectiva de gènere.
-
- Maputo (Moçambic). El protocol d’amistat i cooperació signat entre la ciutat africana i Barcelona pel 2017-2021, i que ha estat renovat en tres ocasions des de l’any 2007, representa la col·laboració directa amb la Fundació MAIN per a la realització d’un projecte de protecció de les nenes i nens que viuen al carrer, una iniciativa que igualment contempla la perspectiva de gènere. Això va suposar l’aportació de 47.730 euros l’any 2019 i de 59.080 durant l’any 2020 per part del consistori.
-
- Amman (Jordània). Durant l’any 2019, l’Ajuntament va aportar 119.500 euros a l’entitat NOVACT per al desenvolupament d’un programa de promoció de la participació de les dones en la prevenció de l’extremisme violent. Igualment, va aportar 120.000 euros a l’Associació Catalana per la Pau (ACP) per tal de realitzar una auditoria de gènere a l’Ajuntament de la capital jornada.
-
- Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina). Fruit de l’agermanament entre Barcelona i el Cantó de Sarajevo, des de l’any 2000, i de la mà de l’organització Medicus Mundi, la capital catalana va destinar l’any 2019 gairebé 120.000 euros a l’execució d’un programa de prevenció de la violència de gènere en la capital de Bòsnia i Hercegovina, que igualment ajuda a mantenir en funcionament el Centre d’Informació de la Dona i la Casa Segura de Sarajevo.
Més enllà d’aquests programes de cooperació concrets, l’Ajuntament de Barcelona i el Centre Iberoamericà de Desenvolupament Estratègic Urbà (CIDEU), juntament amb les ciutats de Bogotà (Colòmbia), Lima (Perú) i Montevideo (Uruguai) impulsen des de 2020 el Grup de Treball Ciutats Globals i Transversalitat de Gènere. Es tracta d’un espai de cooperació tècnica per reforçar la col·laboració i el coneixement sobre la institucionalització dels processos de transversalitat de gènere en els governs locals i el disseny i execució de les seves polítiques públiques, tot plegat des de l’intercanvi de coneixements i experiències entre iguals. L’agenda de treball contempla el treball en temàtiques més concretes com són les polítiques de cures, la bretxa salarial de gènere o el mercat de treball, entre d’altres, totes elles des d’una mirada municipal i de col·laboració que permeti l’intercanvi d’experiències.