El 26 d’octubre commemorem el Dia de la Visibilitat Intersexual

26/10/2023 - 10:00

El 26 d’octubre commemorem el Dia de la Visibilitat Intersexual

El 26 d’octubre commemorem el Dia de la Visibilitat Intersexual, una data que es va fixar el 2003 per recordar la primera protesta del col·lectiu, l’any 1996, durant la conferència anual de l’Acadèmia Americana de Pediatria, a Boston.  

Actualment, les persones intersexuals denuncien el desconeixement social i la invisibilització de les seves realitats, la medicalització i patologització dels seus cossos i la vulneració de la seva integritat corporal a causa de cirurgies i tractaments mèdics de caràcter irreversible.  

La intersexualitat abraça realitats ben diverses i presents entorn de la identitat sexual, però que encara són molt invisibilitzades. 

A nivell global, s’estima que entre un 0,05% i un 1,7% de la població mundial té característiques intersex, segons dades de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans. A la ciutat de Barcelona,al voltant de l’1’7% de la població és intersexual, segons un informe de l’àrea de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament, que es pot consultar en aquest enllaç. 

 Les persones intersexuals denuncien i relaten en aquest informe la manca de sensibilitat i desconeixement per part dels professionals mèdics, els traumes que deixen les revisions mèdiques i exhibicions obligades davant de metges i residents i la falta d’interès i de respecte a les que es veuen sotmeses.  

“Cartografiar la intersexualitat suposa lluitar amb el desassossec i la incomoditat. Ens obliga a esborrar, a desprendre’ns de categories i concepcions de partida per buscar els qui defensen i/o es reconeixen en etiquetes diferents, els qui s’hi podrien reconèixer o els qui no s’hi reconeixen però que són inclosos en categories concretes per part de professionals o experts en medicina, psicologia, sociologia, etc. Cartografiar les intersexualitats suposa visibilitzar una àmplia heterogeneïtat de veus i d’experiències allunyades, fins i tot contraposades”, afirma l’informe, elaborat el 2016 per la Direcció de Feminismes i LGTBI de l’Àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona. 

Alguns recursos d’interès 

Des del Centre LGTBI volem recomanar diferents recursos per conèixer més al voltant de les intersexualitats: 

”La rebelión de las hienas. Relatos corporales de personas intersex”(2022), de Mer Gómez. Aquest llibre neix d’un viatge autobiogràfic i de moltes interconnexions amb persones que són cau, trinxera, mirall i, sobretot, aliança per la seva autora. Des de les seves pàgines es proposa la rebel·lió dels cossos que un cop van ser titllats d’impossibles. Cossos que fan saltar pels aires la norma binària. Cossos que dinamiten els mandats de gènere i les convencions mèdiques.   

El llibre es va presentar al Centre LGTBI el passat febrer, en una conversa amb l’autora, Mer Gómez, i la també activista intersex Laura Vila Kremer. Es troba disponible per a préstec i/o consulta al Centre de Documentació Armand de Fluvià del Casal Lambda, ubicat a la planta superior del Centre LGTBI. 

-“Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig”. Altra rebel·lió, aquest cop fent servir el llenguatge teatral, és la que proposa aquesta obra protagonitzada per Laura Vila Kremer i escrita per ella mateixa juntament amb Raquel Loscos i Víctor Ramírez Tur.  

Amb eines del teatre documental, l’autoficció i el freak show, Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig parla de la vivència de les intersexualitats en primera persona i proposa la fundació d’un nou ordre allunyat dels esquemes rígidament duals que hem heretat. 

L’obra va formar part del cicle de programació “Invisibilitats” del Centre LGTBI (maig-juliol 2022), en col·laboració amb el Teatre Tantarantana. 

”Mis recuerdos”(2023), d’Abel Barbin. Aquest llibre recull les memòries d’Abel Barbin, una persona intersex que va viure al París de finals del segle XIX. El llibre es va presentar al Centre LGTBI el passat mes de maig, i també es troba disponible per préstec i/o consulta al Centre de Documentació Armand de Fluvià del Casal Lambda. Pots recuperar la conversa al voltant del llibre en aquest enllaç