Els espais d’oci nocturn i l’Ajuntament prorroguen el protocol “No Callem”

11/10/2024 - 12:31

No callem. Renovació del protocol "No callem" per actuar contra agressions i assetjaments sexuals

L’Ajuntament de Barcelona, prorroga per dos anys, fins final desembre del 2026, el conveni del protocol “No Callem” amb les principals sales, festivals i espais d’oci nocturn privat de la ciutat, es dona així continuïtat a l’aplicació de l’acord per prevenir l’assetjament sexual i les agressions sexistes en aquests espais.

 

En una trobada entre els equips de Feminismes de l’Ajuntament i els responsables dels espais d’oci nocturn, s’ha fet balanç del funcionament del protocol en els darrers anys,  on destaca l’ampli seguiment dels programes de formació. Entre el 2023 i el 2024, han finalitzat o estan cursant les formacions específiques 756 persones.

Enguany fa sis anys des de la posada en marxa del protocol,  des del 2018,  només amb el parèntesi que va implicar l’aturada de l’oci nocturn a causa de la COVID, ha estat actiu i s’han anat sumant incorporacions de nous locals i festivals fins arribar als 42 actuals.

El protocol No callem posa a disposició de les sales, festivals i espais eines formatives i comunicatives per garantir que aquests establiments disposin d’un personal de sala sensibilitzat i format sobre què és i com actuar davant d’un assetjament o agressió sexual.

Signen la pròrroga un total de 42 espais de la ciutat que ja estaven adherits al “No Callem”. El conveni, que estarà vigent fins al 2026, posa l’accent en les millores en l’assessorament i en la formació dels responsables d’aplicar el protocol i del personal que treballa als espais.  La formació, impartida per l’Ajuntament de Barcelona, inclou les accions de prevenció i les instruccions de detecció i atenció, i  serveix per explicar què és una agressió, com s’ha d’atendre les víctimes, i també a exposar quines són les derivacions que cal fer, segons la voluntat de la persona agredida i el grau de l’agressió. En aquest sentit, des del 2023 s’han reforçat les sessions presencials d’aprofundiment formatiu al personal dels espais adherits.

Alhora, es continua treballant en la millora la coordinació entre els espais i el consistori, amb  un seguiment de les mesures de prevenció del sexisme i de les violències masclistes i LGTBIfòbiques en els espais adherits. Les visites de seguiment a les sales i festivals serveixen per donar suport i orientació al personal per a l’aplicació correcta del protocol, tant en la revisió física dels espais com especialment pel que fa a l’atenció de casos greus d’agressió sexual, assetjament sexual, orientació sexual o expressió de gènere.

 

Compromís de les sales i els festivals amb la prevenció

Més enllà d’aquestes instruccions i formació, les sales i els festivals que participen en aquest protocol adopten el compromís amb un seguit d’accions de prevenció, entre les quals se’n destaquen mesures específiques al control d’accés a la sala com són evitar usar criteris discriminatoris o sexistes d’accés a la sala, per exemple, preus diferenciats segons el sexe o bonificacions de begudes només per a les noies. També, limitar l’accés a la sala a les persones que s’observi que tenen actituds i comportaments assetjadors o irrespectuosos ja fora del local.

A més, cada local ha de realitzar una avaluació de les seves zones fosques, amagades o que facilitin la vulnerabilitat de les persones usuàries i prioritzar la seva vigilància. També s’evitarà desenvolupar activitats que fomentin la desigualtat de gènere, per exemple, establint codis de vestimenta obligatoris diferenciats per raó de sexe, o mostrin falta de respecte a les persones per raó de gènere o diversitat sexual.

Més informació