Durant la Festa Major de Barcelona s'habiliten tres punts liles a tres dels llocs més concorreguts i emblemàtics per oferir informació i assessorament en matèria de violències masclistes i LGTBI-fòbiques. Un d'ells s'instal·larà a la platja del Bogatell, els dies 23 i 24 de setembre. En paral·lel la Guàrdia Urbana establirà itineraris segurs que facilitin una sortida ordenada i segura de les zones de festa cap al transport públic.
Les nits del divendres 23 i dissabte 24 de setembre, la platja del Bogatell serà un dels escenaris principals dels concerts de la Mercè i, per tant, serà un dels més concorreguts. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona hi habilita un estand antimasclista que funcionarà en horari de 22.30 a 4 h.
En aquest Punt Lila, juntament amb el de l’av. Maria Cristina (els dies 23, 24 i 25) i el del carrer Martí Franquès al districte de Les Corts (la nit del 25), s’hi proporcionarà informació i assessorament en matèria de violències masclistes i LGTBI-fòbiques, i s’hi promourà la sensibilització, detecció i atenció de les possibles relacions abusives i de violència masclista o sexual.
En total hi treballaran un total de 20 parelles itinerants, identificades amb unes armilles amb el lema “No és no” les quals també es desplaçaran entre el públic durant l’esdeveniment. L’objectiu és triple: fer la prospecció de la zona des d’una perspectiva feminista i de seguretat; fer tasques de sensibilització en relació amb les agressions masclistes durant els concerts multitudinaris; i detectar, intervenir i activar el protocol establert en cas de trobar-se amb alguna agressió masclista.
L’activació del protocol està coordinat amb la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, serveis sanitaris i serveis municipals d’atenció, així com amb la resta del personal municipal implicat en l’organització dels diferents esdeveniments.
Itineraris segurs
D’altra banda, la Guàrdia Urbana establirà itineraris segurs que facilitin una sortida ordenada i segura de les zones de les festes de la Mercè i el desplaçament de les persones cap al transport públic per tal de prevenir violències masclistes i LGTBIfòbiques. Aquests itineraris se sumaran als itineraris segurs permanents en diferents zones d’oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes, com el del Front Marítim i el del Poblenou.
Barcelona, una ciutat lliure de violències masclistes
Les agressions sexistes són formes de violència masclista (física, psicològica o verbal) que es cometen cap a una o més persones per raó d’identitat i/o expressió de gènere i orientació afectiu-sexual. Una agressió es produeix quan una persona se sent agredida: cadascú té els seus límits i s’han de respectar.
L’Ajuntament de Barcelona treballa activament per fer de Barcelona una ciutat lliure de violències masclistes, i posa a disposició de la ciutadania un conjunt de serveis d’atenció i recursos per eradicar-les. Aquests són els recursos disponibles 24 h / 365 dies:
- Telèfon d’atenció contra la violència masclista: 900 900 120.
- WhatsApp d’informació i assessorament policial sobre les violències masclistes: 601 001 122.
- Telèfon d’emergències: 112
Si veus una agressió sexista o un comportament inadequat, si pateixes incomoditat, abús o una agressió, actua!