La 38a edició del Premi 8 de Març - Maria Aurèlia Capmany, amb el lema “Trenquem el sostre de vidre”, s’orienta a donar suport a projectes que ajudin a promoure accions positives per aconseguir eradicar la segregació vertical en els diferents sectors econòmics i socials, així com també aquells que fomentin el lideratge i l’empoderament de les dones a les organitzacions.
L’Ajuntament de Barcelona, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, convoca des de l’any 1987 el Premi 8 de Març, que porta el nom de Maria Aurèlia Capmany en homenatge a la reconeguda escriptora catalana.
Els objectius del premi són reconèixer les iniciatives i projectes orientats a la defensa i promoció dels drets de les dones, amb una temàtica diferent cada any, i també oferir recursos econòmics i suport institucional que facilitin la realització de les propostes guanyadores.
El premi 8 de març estableix una sola categoria de projecte, que correspon a un premi atorgat per un jurat de persones expertes, dotat amb 15.000 euros.
Es poden presentar projectes o treballs que tinguin com a finalitat: impulsar accions positives per avançar en l’eradicació dels factors que perpetuen la segregació vertical, fomentar el lideratge i l’empoderament de les dones als diferents sectors d’activitat econòmica i social, promoure actuacions per pal·liar la bretxa salarial i de pensions, la feminització de la pobresa o la pèrdua d’oportunitats i de talent femení o impulsar accions de formació, orientació i autoorganització de les dones que en facilitin les oportunitats d’accés als llocs de decisió, entre d’altres.
Requisits dels projectes presentats
Els projectes han de ser inèdits o que comencin a desplegar-se com a màxim a 1 de gener de 2024, s’han de desenvolupar des d’una perspectiva de gènere i de justícia social i han de posar en el centre l’economia feminista, la sostenibilitat ambiental, la coresponsabilitat social i comunitària, l’empoderament i la participació social i política de les dones.
Totes les propostes s’han de materialitzar en accions concretes d’aplicació pràctica al terme de la ciutat de Barcelona i han d’estar redactades amb un llenguatge inclusiu i no sexista.
Les bases de la convocatòria d’enguany estan publicades al BOPB. El termini per presentar projectes és de l’1 al 14 de febrer de 2024, ambdós inclosos i s’ha de fer de forma telemàtica.