Pregunta, parla, escolta. Aquest és el lema de la campanya oficial per commemorar, el 25 de novembre, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.
La campanya vol posar sobre la taula que, darrere les estadístiques i les xifres, hi ha històries reals, rostres reals, i que és clau mantenir-nos alerta i estar al costat de les persones que coneixem i que poden necessitar explicar el que els passa.
Aquests dies, a les Biblioteques de Barcelona, s’hi duran a terme activitats relacionades amb la lluita contra aquest greu problema. Aquestes en són les més rellevants:
Booklife. La violència de gènere. La periodista Laura García parlarà sobre llibres que ens ensenyen com funciona i com s’exerceix la violència de gènere per poder prevenir-la i combatre-la. Aquesta activitat es durà a terme, el dimarts 14 de novembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Montbau – Albert Pérez Baró.
A la Biblioteca Francesca Bonnemaison s’hi celebrarà, el 20 de novembre, una sessió especial d’un club de lectura a mida per compartir la lectura de El color porpra de l’escriptora afroamericana Alice Walker. L’obra, guanyadora del premi Pulitzer i el National Book Award, és un referent literari del feminisme i de la denúncia del racisme. Recordeu que aquesta biblioteca disposa d’un fons d’especialització sobre dones i feminismes.
La programació especial continua el 23 de novembre a la Biblioteca Montserrat Abelló. A les 18.30 h, no us perdeu la xerrada Violència de gènere a les xarxes. El meu cos, la meva decisió a càrrec de Cortsenques Dissidents.
Pel divendres 24 de novembre, hi ha programades 3 activitats. La primera serà a les 11 h, a la Biblioteca Sofia Barat. Un taller de biblioteràpia, amb Laura García, que porta per títol Dona i igualtat. Cal Inscripció prèvia. A la tarda, a les 17.30 h, a la Biblioteca Bon Pastor s’hi farà el Taller sobre l’amor romàntic. Raíz Violeta proposa una activitat que qüestiona els mites de l’amor romàntic, amb la intenció d’identificar-los i desmuntar-los, i així trobar formes saludables de relació afectivosexual. La tercera proposta de la jornada començarà, a les 18 h, a la Biblioteca Montserrat Abelló. Participeu en la MARXA #ContraLaViolènciaMasclista que sortirà de la biblioteca i acabarà a la Seu del Districte de les Corts, a la plaça Comas, on es realitzarà l’acte de commemoració de totes les víctimes de violència masclista del darrer any. Convocatòria feta per diferents equipaments del Districte de les Corts. Cal inscripció prèvia.
La darrera activitat especial per commemorar el 25N de Biblioteques de Barcelona serà Roig quasi invisible, un espectacle reivindicatiu. El dilluns, 27 de novembre, a les 18.30 h, a la Biblioteca Nou Barris l’artista Sherezade Bardají destapa, a través de la literatura, temes com el maltractament, la regla o el pas de la infància a l’adolescència.
I també…
Del 4 al 30 de desembre, a la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda podreu visitar l’exposició fotogràfica ‘#25N Intercultural és tot l’any‘. Una mostra per conèixer a dones d’orígens culturals diversos, que treballen en projectes feministes i interculturals, i que ens parlen sobre violències i realitats discriminatòries que viuen a Barcelona. A més de l’exposició, la biblioteca també acull una interessant xerrada, ‘Com fer un periodisme feminista i antiracista‘ a càrrec del col·lectiu Femiñetas. L’activitat serà el 18 de desembre, a les 18:30 h. Ambdues propostes són organitzades pel Servei d’Interculturalitat d’Horta Guinardó i la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda.
L’Ajuntament de Barcelona disposa de Serveis municipals per fer front a les violències masclistes