Aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones, des de l’Ajuntament de Barcelona posem el focus en la lluita contra la segregació vertical que encara avui dia impedeix moltes dones accedir a càrrecs de responsabilitat. Els àmbits científics, tecnològics i universitaris són alguns dels quals les dones es troben amb més traves per poder arribar a ocupar aquests càrrecs, com si existís un sostre invisible, de vidre, que s’interposa al seu ascens. Per aquest motiu, el lema de la campanya d’enguany és, precisament, “Trenquem el sostre de vidre, perquè les nenes d’avui siguin les caps de demà”.
Encara avui, la majoria de posicions directives tant en l’àmbit privat com en el públic continuen ocupades majoritàriament per homes, mentre que les dones s’estanquen en les que requereixen menys qualificació, fins i tot en els sectors professionals més feminitzats. La campanya empresa per l’Ajuntament visibilitza algunes dades d’aquesta bretxa. Per exemple, només el 24% de l’àmbit de la recerca és dirigit per dones, únicament hi ha 2 rectores a les 8 universitats de Barcelona i tan sols el 23,44% de posicions clau en tecnologies de la informació i la comunicació són ocupades per dones.
Aquesta segregació, que impedeix a les dones assolir les posicions de més responsabilitat en l’esfera professional, se sustenta en estereotips de gènere i models de lideratge tradicionals. La bretxa salarial i de pensions, la feminització de la pobresa, la pèrdua de talent, la manca de referents femenins en lideratge i els riscos psicosocials que afecten la salut i el benestar físic, psicològic i emocional de les dones són algunes de les conseqüències produïdes per aquesta barrera invisible que les separa dels càrrecs de comandament.
En aquest context, la campanya vol contribuir a trencar el sostre de vidre perquè hi hagi més dones referents en tots els àmbits laborals, perquè les nenes d’avui siguin les caps de recerca, les rectores, les directores de cinema i les CEO de demà.
Podeu seguir l’actualitat al voltant del Dia de la Dona amb els hashtags #8M i #SostredeVidre
Dades i accions per trencar el sostre de vidre
Un document publicat per l’Ajuntament de Barcelona a través de Ciència i Universitats que recull dades i recomanacions per vèncer aquest sostre de vidre i reduir les bretxes de gènere existents en l’àmbit científic és Dones i ciència a Barcelona. L’estudi fou publicat el 2022 davant la necessitat de conèixer quina és la realitat de les dones al teixit científic de Barcelona i la regió metropolitana.
Per conèixer els testimonis de dones líders en els seus camps de la recerca, el passat Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, 11 de febrer, Barcelona Ciència i Universitats junt amb la revista digital de cultura Núvol van publicar la sèrie d’onze entrevistes Científiques que has de conèixer. La iniciativa conjunta es va impulsar per posar en valor la contribució d’onze dones a la ciència i a la societat i, alhora, engrescar nenes i noies a emprendre estudis de l’àmbit STEAM (de les sigles angleses de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques).
Així mateix, el setembre de l’any passat, l’Ajuntament a través de Barcelona Ciència i Universitats va signar un conveni de col·laboració amb el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) per potenciar el lideratge femení en l’àmbit de la recerca i adoptar mesures concretes per donar suport a investigadores postdoctorals, caps de grup júnior, i empoderar nenes i joves en les carreres de ciència i tecnologia.
I un altre dels programes promoguts per Barcelona Ciència i Universitats, Escolab, el qual també contribueix cada any a despertar noves vocacions científiques entre noies i nenes estudiants d’ESO, batxillerat i cicles formatius, les quals viuen de primera mà el dia a dia dins d’un laboratori de recerca.