Edició 2019 - Programa d'activitats

Del 16 al 24 de novembre, Barcelona va celebrar la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una cita anual que neix d'un projecte de tres anys amb el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea.

Durant aquests set dies, es van celebrar arreu d’Europa accions de sensibilització entorn de la prevenció de residus. Barcelona es va sumar a la iniciativa amb un programa de propostes que buscaven donar a conèixer les estratègies de reducció de residus que es duen a terme a la ciutat i, a la vegada, fomentar petites accions sostenibles que permetin canviar els comportaments quotidians de la ciutadania envers els residus.

En l’edició de 2019, molt especialment, Barcelona volia posar la mirada en l’abús en el consum de plàstic d’un sol ús i les conseqüències negatives que comporta, especialment sobre el medi marí. Per això, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament va llançar la campanya PlàsTICS adreçada a què la ciutadania pugui identificar hàbits, gestos i rutines que, relacionats amb el consum de plàstic d’un sol ús, són fàcilment corregibles.

Activitats:

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament de Barcelona va programar un seguit d’activitats pensades perquè la ciutadania incorpori estratègies de reducció de residus i conegui també maneres de donar-los una segona vida mitjançant l’intercanvi o la reparació.

 • Reparatruck, el nou servei mòbil d'autoreparació
  Dimecres 20 de novembre, la furgoneta Reparatruck arriba als districtes de Gràcia i Ciutat Vella. Quin servei us ofereix aquesta unitat mòbil? Allà us hi esperen un equip de tècnics especialistes i les eines necessàries per aprendre gratuïtament a fer reparacions fàcils de manera segura. No dubteu a portar-hi els vostres petits electrodomèstics, aparells informàtics i bicicletes espatllats. El 20 de novembre trobareu el Reparatruck a la plaça Gal·la Placídia (de 10 a 13 hores) i a la plaça Terenci Moix (de 17 a 20 hores).
  Més informació
   
 • Torna el Renova 
  A la ciutat tenen lloc diferents esdeveniments que suposen ocasions per a l'intercanvi d'objectes que ja no useu però que estan en bon estat i que, a mans d'algú altre, poden tenir una nova vida. És el cas dels programes municipals "Renova la Roba" (del 4 de novembre a l'1 de desembre), "Renova les teves joguines" (de l’11 de novembre al 21 de desembre) i “Renova la teva Roba jove” (del 6 al 29 de novembre).
   
 • Tallers de reparació
  L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat un programa de tallers de reparació als centres cívics i casals de barri. Aquest programa es basa en dotar els ciutadans dels coneixements necessaris per reparar els seus propis ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etc. i petits electrodomèstics com ara planxes, torradores, batedores, etc.
  Més informació
   
 • Xerrada Apps per una vida sense residus a l’Espai de Consum Responsable - Oficina Municipal d'Informació al Consumidor dimecres 20 de novembre a les 18.30 hores
  L´estil de vida Zero Waste he emergit en el món digital: a través de les xarxes, es comparteixen recursos i idees per tenir una vida lliure de residus. En aquesta xerrada, representants de l’app Zerowaste i la xarxa Zero Waste Barcelona us explicaran les facilitats que aporten aquestes apps.
  Més informació i inscripcions
   
 • Sessió especial 'Alimentació i Residus' dins del cicle de cinema ambiental Claqueta i acció!
  Amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus,  l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el Festival Internacional de Medi Ambient(FICMA) han programat dues sessions de cinema amb una selecció de curtmetratges que reflexionen sobre les conseqüències del malbaratament alimentari i sobre com menjar aliments de proximitat és més variat i fàcil del que penseu. L’Espai Espai Antoni Miró Peris programen la sessió dilluns 18 de novembre a les 19 hores i l’Aula Ambiental Vil·la Urània, dimecres 20 de novembre a les 18 hores. 
  Més informació
   
 • Repte #beuresenseplàstic
  El Grup de Treball de Residus obre la seva 13a sessió a tots els membres de Barcelona + Sostenible inscrits al repte Beure Sense Plàstic i a aquells que vulguin saber més sobre el repte. L’objectiu d’aquesta sessió, que se celebrarà el 22 de novembre de 12 a 14 hores al Zoo de Barcelona, és compartir experiències, resoldre dubtes sobre com adherir-se a la iniciativa i reconèixer a totes les organitzacions que ja s’han compromès a eliminar el plàstic d’un sol ús de les begudes dins de la seva organització.
  Més informació del repte #beuresenseplàstic
  Inscripcions a la sessió de treball del 22 de novembre
   
 • Campanya PlàsTICS
  Enguany, molt especialment, Barcelona vol posar la mirada en l’abús en el consum de plàstic d’un sol ús i les conseqüències negatives que comporta, especialment sobre el medi marí. Per això, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament ha llançat la campanya PlàsTICS, que comptarà amb accions de sensibilització a peu de carrer i amb la constitució de la primera Taula de Plàstic Zero.