Rere les portes del nou Centre de Documentació del Museu del Disseny, dins l’edifici DHUB, es troben, des d’aquest dimarts, uns 22.000 documents relacionats amb les arts de l’objecte i el disseny, com l’arquitectura, la moda o el disseny gràfic. És un espai que substitueix l’anterior, ubicat al carrer de Montcada, i que neix amb l’objectiu d’esdevenir un referent per als professionals del sector, però també obert a tots els ciutadans. Tal i com explica Albert Díaz, responsable del centre, “és un espai no només de recerca, sinó de descoberta de nous continguts, de novetats editorials i també de tot el contingut patrimonial”.
De fet, un dels tresors que amaga el centre és el seu dipòsit patrimonial, on hi guarda documents històrics d’especial rellevància, com unes miniatures del segle XIX, que són almanacs sobre joies i costura; un llibre de comptabilitat de l’Editorial Montaner y Simón, datat de l’any 1867; o una pragmàtica reial de 1537 on es recollien les bones pràctiques sobre el vestir. “Hi havia roba que, de sobte, la gent no podia usar; és per això que aquest document donava una mesura de gràcia de quatre mesos als ciutadans, perquè en aquest període de temps adaptessin el seu armari a les peticions reials”, explica Albert Díaz.
La major part d’aquest arxiu s’ha format gràcies a les donacions d’empreses i particulars, que han estat molt nombroses i de gran qualitat, amb un gran percentatge de documents únics. Les negociacions per arribar a nous acords, a més, fan preveure que l’arxiu augmenti properament. Una de les cessions més peculiars és la duta a terme pels vitrallers de Rigal i Granell, que han cedit al centre uns 2.500 esbossos de projectes d’un alt valor documental i artístic.
Part del futur Museu del Disseny
Aquest és el primer espai visitable del Museu del Disseny, que es posarà en marxa aquest desembre. Per a Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, “aquesta és una bona manera de posar en marxa aquest edifici i també és una bona manera que Barcelona demostri la potència que vol donar al món del disseny en tant allò que significa d’indústria creativa, d’innovació i, lògicament, de tradició”.
L’equipament també obre amb la intenció de ser un punt de trobada del món del disseny, i per fer-ho, organitzarà múltiples activitats, com jornades professionals, conferències o presentacions editorials. Un bon exemple és la Viquimarató del Disseny, duta a terme ja el divendres passat.
Més informació:
- Web del Centre de Documentació del Museu del Disseny