‘(entorn) (glòries)’, un viatge pel temps i l’espai de la plaça de les Glòries

07/02/2017

(entorn) (glòries)

La plaça de les Glòries acull l’exposició anomenada ‘(entorn) (glòries)’, dedicada a la memòria històrica d’aquest emblemàtic i complex espai, i amb la qual es pot fer un viatge en el temps.

En diversos punts de la plaça de les Glòries s’hi han instal·lat 7 cubs metàl·lics de gran format que permeten mostrar fotografies, documents i testimonis sobre la història viscuda pel veïnat d’aquesta zona. Aquests volums configuren un itinerari pel qual es pot recórrer la història de l’espai.

Per tal de donar-ne la màxima rellevància i difusió, així com generar nous nexes d’unió i trobada a partir de la recuperació de la memòria històrica, està previst realitzar diverses visites guiades que permetin a veïnes i veïns explicar en primera persona el significat d’allò que s’hi exposa. Aquestes visites seran els dies 4 i 8 de març i el 2 d’abril.

L’acte de presentació de l'exposició tindrà lloc dissabte 11 de febrer a les 11.30 h al Punt d’Informació i Turisme de la plaça de les Glòries, un acte que consistirà en una trobada amb els veïns i els representants dels arxius que han col·laborat en el disseny de l’exposició, i en què es farà un itinerari pels diversos cubs, on aniran explicant les vivències del veïnat.

Tasca de recuperació històrica de base associativa

L’exposició "(entorn) (glòries)" es configura com un itinerari, materialitzat a través de 7 volums que permeten relligar un relat d’història social, mitjançant tot tipus de materials recopilats i triats per les entitats dels barris que conflueixen a la plaça: el Clot, el Camp de l’Arpa del Clot, Fort Pienc i el Poblenou. Els materials s’han ordenat sota diversos títols: la plaça, Encants Vells, pas a nivell, avinguda Meridiana, la Farinera del Clot, entitats veïnals, barraques i Hispano Olivetti.

Aquesta tasca de recuperació i creació de referències socials, culturals, històriques i econòmiques ha estat coordinada per l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ). Les diverses imatges i continguts redefineixen i actualitzen espais emblemàtics que avui ja no existeixen i els relaciona amb el paisatge urbà actual.

En la definició de l’exposició ha estat fonamental la participació activa de les entitats que treballen en la recerca de la memòria local, com són el Taller d’Història del Clot i el Camp de l’Arpa, l’Arxiu Històric Fort Pienc i  l’Arxiu Històric del Poblenou.

D'altra banda, als diversos equipaments de l’àrea, com ara el DHUB, la Farinera del Clot o la Biblioteca del Clot - Josep Benet, es distribueix el Diari sobre l’exposició, que conté la informació desplegada als cubs. La proposta ha estat conduïda pel programa de dinamització de Glòries, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona.

Informa't

Si vols més informació omple el següent formulari
He llegit i accepto l'avís legal de protecció de dades

Segueix Les Glòries