La marqueteria és un vell ofici basat en la tècnica de crear una composició a base de peces de fusta, que, aplicades sobre una superfície, serveixen per decorar qualsevol tipus de mobiliari o realitzar obres totalment artístiques, com per exemple quadres. Mitjançant aquesta tècnica també es poden cobrir marcs de miralls, taules, calaixos o terres, entre altres coses.
Per tal de no perdre aquest ofici en perill d’extinció, la família Ordóñez, que té un taller a la Vila de Gràcia (carrer de Maria, 6), va fundar l’Associació Barcelona Marqueteria fa tot just 20 anys. A més d’associació, aquesta entitat també actua com a escola d’aprenentatge d’aquest art. El taller, però, està obert des del 1952, quan Joan Ordóñez, pare de l’actual responsable del taller i president de l’Associació, el va obrir. La Marqueteria J. Ordóñez pertany a l’Associació Artesans de Gràcia, i els resultats de la seva tasca es poden veure, entre altres llocs, en espais com l'antiga anella de la plaça de les Glòries, l’entrada del Saló de Cent, el terra de la Casa Lleó i Morera o la galera que hi ha al Museu Marítim.
L’Associació té prop de 20 associats, que cada setmana treballen amb paciència i molta dedicació en les seves creacions. Maria Antònia Molinas, per exemple, està dissenyant un castell. El Josep vol reproduir de la manera més fidel possible l’església de Sant Joan de Caselles. I el Santiago fa tres anys que elabora un camp de golf, en què té cura de tots els detalls.
Un procés artesà i minuciós
El procés de creació i fabricació d’aquestes obres a través de la marqueteria no és gens senzill i requereix una gran constància. A partir de fotografies, els artistes dibuixen primer de tot els muntatges en llapis. Un cop han traçat el disseny, busquen les diferents fustes i els materials necessaris per omplir la composició. El pas següent és serrar les peces i introduir-les minuciosament en la creació. Per acabar, una capa de cola calenta cobreix el producte final.