La Clàudia Costa regenta la galeria d’art La Plataforma, en ple barri del Poblenou. Es va instal·lar en un local que havia estat una impremta i que feia set anys que estava abandonat, però era un lloc ideal per al seu projecte.
Com ella, molts artistes de múltiples disciplines han triat aquest barri per desenvolupar les seves creacions. I és que el Poblenou, al districte de Sant Martí, és un exemple de convivència entre passat i present: “Era un espai buit amb llocs amb característiques molt especials: espais amples, sostres alts… ideals per desenvolupar qualsevol professió creativa”, explica la Clàudia.
Però més enllà de la pura transformació d’espais, al districte es troben exemples d’integració de nous usos en antics recintes i edificis, símbol del passat industrial i fabril de la ciutat.
És el cas de la Farinera del Clot, ara convertida en centre cultural, que va ser una de les farineres més importants de Catalunya. O de Ca l’Aranyó, antiga fàbrica tèxtil, que ara és seu d’un campus audiovisual.
Sant Andreu
El districte de Sant Andreu també és una zona on la memòria és ben viva i on els creadors han trobat un espai. Així ho explica Alain Baumann, de la companyia Konik Thtr, dedicada a la tecnologia interactiva aplicada a projectes artístics, i que es troba en residència a la Fàbrica de la Creació Fabra i Coats.
Comenta que és “un espai molt bo per la seva amplitud, perquè les sales són aïllades” i perquè els permet treballar amb els seus equips, que “en altres llocs caldria muntar i desmuntar cada dia. A més, l’edifici és inspirador”.
La Nau Ivanow també s’ha convertit en Fàbrica de la Creació, després d’haver estat una fàbrica de pintures. Ara, és un espai obert a la ciutadania i dedicat a la creació, la producció i la difusió de la cultura.
Més informació:
-Web Barcelona Inspira