En Cèsar Bordonau, ja jubilat, s’acosta cada dia a la Biblioteca El Clot-Josep Benet des de que el novembre de 2013 va obrir les portes. “M’agrada mirar els llibres, a vegades en llegeixo tres al mateix temps. Quan no m’agrada un llibre el deixo”, ens diu mentre, assegut en una de les butaques de la biblioteca, consulta un diari en una tauleta electrònica.
La planta principal de la biblioteca (ubicada a la Plaça de les Glòries Catalanes, 37-38. Barcelona) està mig matí plena d’estudiants que repassen a corre-cuita els apunts abans dels exàmens finals, i de gent de totes les edats que fulleja i llegeix llibres, diaris o es connecta a Internet. Just a les 12 h un grup d’unes deu persones surt d’un curs de multimèdia i parla en veu baixa per no molestar la resta d’usuaris.
La biblioteca s’ha consolidat com un equipament de referència en la nova plaça de les Glòries.Com explica la seva directora, Marta Zamora “nosaltres hem tingut dues inauguracions, la nostra i la del Museu del Disseny”. Això ha aportat dos ocasions de promoció que, segons la Marta Zamora, ha permès que molts veïns descobrissin l’equipament i no dubtessin a entrar i convertir-se en nous usuaris.
En total, durant el 2014 més de 150.000 persones van passar per la biblioteca el que suposa unes 650 visites al dia. Amb aquestes xifres, l’equipament supera la mitjana de visites de les biblioteques de la ciutat i referma la seva posició central a Les Glòries.
A l'estiu, el públic més habitual són joves que preparen els exàmens finals. És el cas del Víctor Guerra i la Lorena Zurrón que valoren sobretot “la proximitat de casa” com un dels motius principals per escollir la biblioteca. Per a la Lorena, el canvi de la zona ha fet que molta gent s’hi acostés a conèixer el nou equipament. “Al principi hi havia poca gent. Jo anava a la biblioteca de la universitat però ara m’agrada més aquesta. A més té bons llocs per fer descansos. He vingut quatre cops i repetiré”. Per la seva banda, en Víctor és usuari des de fa un any “quan preparava els exàmens de la selectivitat” i afirma que, d'ençà que van finalitzar les obres de la urbanització provisional “ha vingut molta més gent”.
Situada entre dos barris, el del Clot i el de la Llacuna del Poblenou, l’equipament disposa de més de 1.700 m2 de superfície. Ofereix un servei d'autopréstec, zona d'Internet i Wi-Fi, sala multimèdia, espais polivalents i tres centres d'interès dedicats als pares i mares, al món laboral i a l'aprenentatge d'idiomes. Cada vegada són més les escoles que demanen visitar la biblioteca que, durant el 2014, va deixar en préstec més de 76.000 documents.
Qualsevol persona que s’hi acosta, “acostuma a tornar-hi”, assenyala la Merche Ochoa, una usuària habitual de la biblioteca des que va obrir les portes. “M’agrada tant per la proximitat física com pel tracte del personal”, diu la Merche que afegeix que “cada vegada hi ha més gent del barri”. Considera que la biblioteca és un bon punt de trobada que ha de servir per “acostar més el disseny als veïns". Per la Merche els canvis a la zona "han aportat molt disseny però encara falten més espais per a les persones”.
Les activitats per als usuaris d'aquest equipament són nombroses: la biblioteca ha posat en marxa un nou club de lectura , amb gran èxit de públic i que ha omplert de gom a gom les sessions. Les activitats infantils també reben un gran interès pel públic més menut. I de cara al setembre, la Biblioteca recupera el cicle “Llegir a l’escena”, que organitza juntament amb el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i el Museu del Disseny.
Aquest èxit de públic i usuaris és una mostra més del bon encaix i la consolidació d'aquest equipament cultural en aquest espai de ciutat: “Crec que estem anant pel bon camí” diu la directora del centre, Marta Zamora. “Al principi hi havia la por que, al estar situats fora del centre dels barris, poca gent s’acostés a la biblioteca, però el temps ens ha demostrat que no és així. La gent ha vingut i la biblioteca agrada”.