El Premi de Salut Laboral Ignasi Fina té com a objectiu principal contribuir a reconèixer i fer visibles les millors experiències d’actuació en la prevenció de riscos i en la promoció de la salut en l’àmbit laboral a la ciutat de Barcelona. Aquest premi pretén reconèixer públicament les empreses, entitats i institucions de la ciutat que promouen pràctiques i accions preventives per millorar la salut de les persones pel que fa a les condicions de treball.
En l’edició 2024-25 es valoraran accions amb alt impacte pel que fa a la prevenció de riscos laborals i a la promoció de la salut laboral. Així mateix, en aquesta edició es preveuen dues mencions especials: una referent a la incorporació de la perspectiva de gènere i una destinada a PIMEs.
Aquestes mencions especials seran considerades en cas que el projecte guanyador del premi no reuneixi aquestes condicions.
La dotació econòmica del premi és de 6.000 euros per la candidatura a la que s’atorgui el Premi de Salut Laboral Ignasi Fina i 2.000 euros per a cadascuna de les dues mencions especials.
El termini de presentació de les candidatures és del 30 de desembre de 2024 al 31 de març de 2025.
El premi està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant el Consell Assessor de Salut Laboral, i presidit per la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament. Es va iniciar l’any 2005 amb l’interès de donar visibilitat i reconeixement públic a empreses, institucions, serveis, equips o persones físiques que hagin implantat nous sistemes, accions o mesures de prevenció en l’àmbit laboral.
El precursor del Premi de Salut Laboral és el metge i polític català Ignasi Fina, especialitzat en matèria laboral i salut pública i regidor de l’Ajuntament de Barcelona durant el mandat 2003-2007.
Candidatures premiades
2023, Servisar Servicios Sociales SL: “Circuit d’abordatge de riscos laborals al SAD”
- Menció salut mental, Grup Mediapro Sau: “365 días cuidando de ti”
- Menció PIME, Espai Ambiental SCCL: “Adaptació de les condicions laborals a totes les realitats”
2021, Grup Bon Preu, S.A.U: Gestió de la COVID-19 al Grup Bon Preu S.A.U. Protecció de les persones i garantia de servei.
2018, Hospital Universitari Vall d’Hebron: Programa d’atenció plena (mindfulness) que el centre aplica per atendre els i les professionals que treballen en l’àmbit de la medicina intensiva.
2016, Hewlett-Packard: Programa global de salut psicològica.
2014, Hotel Colón: La participació dels treballadors i treballadores en l’organització del treball prevé riscos psicosocials.
2013, lliurat ex-aequo a:
- Ferrocarrils Metropolitans de Barcelona (TMB): Programa de prevenció d’accidents de treball relacionats amb el consum d’alcohol i altres substàncies psicoactives en una empresa de serveis.
- UOC: Intervenció psicosocial per a la implementació d’un model d’organització del treball.
2012, Parc de Salut Mar - Servei de Salut Laboral: Programa d’atenció a la dona treballadora durant l’embaràs i la lactància: un equilibri necessari entre la prevenció dels riscos associats i una vida laboral activa.
2011, MC Mutual: Pla integral de prevenció de la violència laboral en una organització sanitària.
2010, Sònia Alcázar (CRG), Sergi Jarque (UPF), Rosabel Marrugat (CMRB), Jordi Ruiz (CRC), Sandra Vial (IMIM - CREAL): Model d’informació per integrar la prevenció en un edifici compartit per diferents institucions de recerca biomèdica: de la legislació al taulell de laboratori.
2009, Servei de Prevenció de Ferrocarrils Metropolitans de Barcelona (TMB): La informació en salut laboral com a eina per afavorir la participació en el sistema de prevenció de riscos laborals d’una empresa.
2008, Juan A. Soler i Marta Argemí: Sistema d’integració vertical per a serveis de prevenció amb grups d’empreses.
2007, Associació Rauxa: Tractament integral de l’alcoholisme i altres addiccions per a transeünts crònics sense sostre.
2006, Dr. José M. Boada: Estudi sobre el risc musculoesquelètic de treballadors en llocs de treball amb pantalles de visualització de dades.
La definició de PIME es troba recollida a l’Annex I del Reglament (UE) número 651/2014 de la Comissió Europea. Es pot consultar més informació clicant al següent enllaç. L’Ajuntament podrà sol·licitar en qualsevol moment la documentació que acrediti la condició de PIME.