18/11/2021 - 08:25
Serveis socials. Durant tres anys es testarà un nou model de robot ARI amb prestacions més avançades a un centenar de llars.
En el marc de l’Smart City Expo World Congress s’ha presentat el nou model d’assistent robòtic intel·ligent (ARI) com a exemple d’innovació social aplicada per millorar la qualitat de vida de la gent gran. L’ARI II incorpora prestacions més avançades que el seu predecessor i és capaç de desplaçar-se per tota la casa amb una autonomia de 8 hores aproximadament. L’objectiu ara és ampliar la prova pilot perquè entre els anys 2022 i 2024 el robot es testi en un centenar de llars de persones grans més, durant un període de dos mesos a cadascuna.
A Barcelona hi viuen aproximadament unes 350.000 persones de més de 65 anys, 90.000 de les quals viuen soles. Diferents estudis fets fins ara constaten que el 90% d’aquestes persones grans volen viure a casa seva com més temps millor, abans que anar a una residència o anar a viure amb familiars.
El robot ARI complementa els serveis personals que la persona pugui estar rebent i incorpora elements d’intel·ligència artificial configurables segons les necessitats específiques de cada persona. I pot ajudar, entre altres coses, a detectar amb rapidesa situacions d’urgència sobrevinguda, com poden ser caigudes o accidents domèstics, a mantenir la pauta de la medicació o recordar visites mèdiques.
L’ARI II té una autonomia de 8 hores i pot desplaçar-se per tota la casa, fer un seguiment de la persona, detectar i esquivar obstacles, realitzar un reconeixement de la cara i la veu. I a més, té més capacitat d’interacció amb la persona usuària i pot integrar-se amb altres aplicacions.
Amb aquesta nova versió, la prova pilot s’ampliarà a unes cent llars durant els propers tres anys per consolidar-ne els resultats i explorar la possibilitat d’incorporar-lo a la cartera de serveis socials.