18/09/2023 - 13:22
El passat 10 de setembre van organitzar un seguit d’activitats per sensibilitzar la ciutadania sobre el suïcidi i informar-la dels recursos i serveis impulsats en el marc de la Xarxa de prevenció del suïcidi de Barcelona.
El passat 10 de setembre amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del suïcidi , l’Ajuntament de Barcelona junt amb les entitats de la ciutat que treballen l’atenció en l’entorn del suïcidi (Associació Catalana de Prevenció del Suïcidi, Després del Suïcidi-Associació de Supervivents, Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Supervivent i Fundació Ajuda i Esperança) van organitzar un seguit d’activitats per sensibilitzar la ciutadania en relació a aquest tema i informar-la dels recursos i serveis impulsats en el marc de la Xarxa de prevenció del suïcidi de Barcelona.
La Regidora de Salut, Persones amb discapacitat i Estratègia contra la soledat, Marta Villanueva, va visitar la carpa i l’exposició fotogràfica “Silencis trencats. Parlem del suïcidi, vencem el tabú” un projecte documental artístic participatiu, dels fotoperiodistes Jordi Otix i Manu Mitru, desenvolupat a través de converses amb diferents testimonis de manera individualitzada, per tal de conèixer, entendre i poder transmetre la seva experiència i el seu sentir, utilitzant el poder transformador de la fotografia per fer arribar aquestes veus al gruix de la societat.
La Regidora Villanueva va destacar que un 30% de les persones que truquen al Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona (900 925 555) són joves menors de 35 anys i és per aquest motiu que l’Ajuntament va impulsar fa un any un xat de suport emocional per a joves amb la Fundació Ajuda i Esperança, igual que el Telèfon.
El Xat Jove és un servei de missatgeria instantània via WhatsApp (679 333 363) que ofereix suport emocional a joves d’entre 14 i 25 anys de la ciutat de Barcelona, es tracta d’un servei gratuït, immediat i confidencial, que funciona les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.
Aquest servei es suma al Telèfon de Prevenció del suïcidi (900 925 555) que funciona les 24 hores del dia per atendre totes les trucades en què es presentin idees o conductes suïcides ja que és la primera causa de mort entre els homes de 15 a 44 anys a la ciutat, i la segona causa entre les dones.
A les 18h va tenir lloc la lectura d’un manifest conjunt a on destacaven que la necessitat de seguir realitzant accions que aportin esperança, fer-ho amb el convenciment que el suïcidi és pot prevenir i des de la ferma creença, que si entre totes trenquem l’estigma s’oferiran entorns segurs per a poder-ne parlar i escoltar, entorns per a apropar-se a les persones que pateixen.
Els dies previs i posteriors a aquesta diada, les entitats que treballen en l’àmbit de la prevenció del suïcidi organitzen activitats relacionades en diversos punts de la ciutat. Entre d’altres activitats, el 13 de setembre es presentarà la guia per la prevenció del suïcidi i es farà la lectura del manifest de la Xarxa dels Drets dels Infants en un acte organitzat pel Servei per a Adolescents i Famílies (SAIF), l’entitat Salut i Educació Emocional (SEER), la plataforma PDA Bullying i la Xarxa de Drets d’Infants. Es pot consultar tota la informació al programa d’actes.