Barcelona commemora el Dia Mundial de prevenció del suïcidi amb diverses activitats

05/09/2024 - 13:17

El 10 de setembre es commemora el Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi, i com cada any l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de l' Estratègia de prevenció del suïcidi, se suma a les activitats que s’organitzen en diferents punts de la ciutat.

El 10 de setembre es commemora el Dia Mundial de Prevenció del Suïcidi, i com cada any l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de l’ Estratègia de prevenció del suïcidi, se suma a les activitats que s’organitzen en diferents punts de la ciutat.

Durant aquesta jornada, com ja és habitual, les entitats que treballen en la prevenció del suïcidi a la ciutat estaran ubicades a la plaça Bonanova, de les 10.00 a les 20.00 hores, per oferir informació a la ciutadania sobre els recursos i serveis disponibles impulsats en col·laboració amb l’Ajuntament: el Telèfon de Prevenció del Suïcidi, el Xat de suport emocional per a joves, els punts d’atenció a famílies i el seu entorn, entre d’altres.

També hi haurà una selecció de fotografies de l’exposició “Silencis trencats. Parlem del suïcidi, vencem el tabú”, dels fotoperiodistes Jordi Otix i Manu Mitru, que transmet com es viu aquesta experiència a través de diversos testimonis directes. Finalment, a les 19.00 hores es llegirà, a la mateixa plaça, un manifest conjunt per part de les entitats.

A partir de les 21.00 hores, la façana de l’edifici de l’Ajuntament de Barcelona a la Plaça Sant Jaume s’il·luminarà en commemoració d’aquest Dia Mundial.

Calendari d’actes

Altres actes al voltant del dia mundial que s’organitzen a la ciutat són:

El 9 de setembre, l’entitat Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS) celebrarà, a les 17.30 hores al Hub Social Fundació Bofill (C/ Girona, 34), una taula rodona sobre “Prevenció del Suïcidi en professionals d’urgències”, amb l’objectiu de conèixer i millorar la cura de les persones professionals que actuen davant les conductes suïcides. L’acte comptarà amb la participació de la Regidora de salut, persones amb discapacitat i estratègia contra la soledat de l’Ajuntament, Marta Villanueva i la d’alguns membres de la Xarxa de prevenció del suïcidi, com la Guàrdia Urbana de Barcelona, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), el Sistema d’Emergències Mèdiques i l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions del Parc Salut Mar.

També el dia 9, al campus de Sarrià de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) s’estrenarà el documental “La Xarxa Invisible”, produït per aquesta universitat i on hi ha participat la Regidora Marta Villanueva i les entitats membres de la Xarxa de prevenció del suïcidi.

Al llarg del Dia Mundial, personal voluntari de l’entitat Després del Suïcidi – Associació de Supervivents estaran als hospitals Sant Pau, Vall d’Hebron, Hospital del Mar, Hospital Clínic i Sant Joan de Déu (Carrer Numància) per oferir informació a les persones usuàries d’aquests centres.

El Pla de Salut Mental

La salut mental és un repte i una prioritat en les polítiques de salut de l’Ajuntament de Barcelona. A través del Pla de Salut Mental 2023-2030, el consistori impulsa una sèrie de mesures per a la prevenció del suïcidi. Aquesta estratègia inclou el Telèfon de Prevenció del Suïcidi (900 925 555), impulsat en conveni amb la Fundació Ajuda i Esperança, telèfon obert les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, així com els dos punts d’atenció a l’espai Barcelona Cuida: a famílies i entorn de persones amb risc de suïcidi, per part de l’Associació Catalana de Prevenció del Suïcidi (ACPS); atenció a persones supervivents a un suïcidi, a càrrec de Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS).