Creativitat, expressió plàstica i salut mental en els Premis Xarxart

12/11/2021 - 13:26

La Fundació Congrés Català de Salut Mental, celebra l'acte de lliurament dels Premis Xarxart 2021, dins dels actes culturals del 7è Congrés Català de Salut Mental "SOCIETAT DIGITAL I SALUT MENTAL".

La Fundació Congrés Català de Salut Mental, celebra l’acte de lliurament dels Premis Xarxart 2021dins dels actes culturals del 7è Congrés Català de Salut Mental “SOCIETAT DIGITAL I SALUT MENTAL”.

L’objecte del concurs és escollir tres obres gràfiques de pintura o dibuix i tres de narrativa curta. Tota aquesta obra i creació artística, es pot emmarcar dins el concepte d’Art Brut, sorgit des de l’autenticitat i la implicació personal, i que inclou tota expressió artística creada fora dels límits de la cultura oficial.

El concurs està adreçat a les persones ateses en els serveis de la xarxa pública d’atenció a la salut mental a Catalunya.

Les obres per exposar són el resultat del treball realitzat des de diferents serveis de la xarxa de salut mental, que treballen des d’una mirada i orientació comunitària, acompanyant processos d’empoderament de les persones ateses, usuaris o usuàries que han desenvolupat una tasca creativa a través de les arts plàstiques, i creadors de diversos àmbits –com la il·lustració, la pintura o la història– que han format part del jurat de cadascuna de les edicions.

És ben sabuda la relació entre l’art, en les seves formes (pintura, escultura, literatura o música) i la salut mental. Mitjançant l’execució artística, persones que tenen dificultats emocionals o problemàtica de salut mental poden trobar formes genuïnes d’expressió que ajuden a canalitzar el seu malestar o sofriment; i es parla llavors d’efectes terapèutics

El 7è Congrés Català de Salut Mental ha volgut posar de relleu la interrelació existent entre la salut mental i la cultura. Com en anteriors edicions, la dimensió cultural  i producció artística des del col·lectiu en primera persona, ha estat present en aquest Congrés.

L’exposició i altres activitats de sensibilització previstes, tenen un caràcter itinerant per diferents municipis i barris de la ciutat de Barcelona, a partir de la col·laboració amb diferents Serveis de Rehabilitació Comunitària, Centres Cívics o altres entitats ciutadanes interessades.

Al mes d’octubre es va fer un acte d’inauguració al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Més informació