S'il·lumina la façana de l'Ajuntament per visibilitzar les Síndromes de Sensibilització Central

05/05/2023 - 13:51

El 12 de maig es commemora el dia mundial de les Síndromes de Sensibilització Central, Fibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica – Encefalomielitis Miàlgia, Sensibilitat Química Múltiple i Electrohipersensibilitat.

El 12 de maig es commemora el dia mundial de la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i d'altres Síndromes de Sensibilització Central.

Com cada 12 de maig, l’Ajuntament de Barcelona participa en la commemoració del Dia Mundial de la fibromiàlgia, de la síndrome de fatiga crònica i d’altres síndromes de sensibilització central (SSC). La data d’aquesta celebració commemora el naixement de la infermera Florence Nightingale, es pensa que va sofrir fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica durant gran part de la seva vida, i va passar la resta de la seva vida al llit.

Enguany, s’impulsa la campanya #CatalunyadeBlau per contribuir en la visibilització d’aquestes malalties cròniques i complexes, que afecten el sistema nerviós, immunològic i endocrí i poden arribar a ser invalidants. La façana de l’Ajuntament lluirà il•luminada per reivindicar el ple reconeixement de les SSC i pal•liar l’estigmatització existent. També als voltants del Dia Mundial les entitats ofereixen diferents activitats, com jornades, sessions divulgatives o taules informatives, entre d’altres.

Amb el nom de Síndromes de Sensibilització Central s’identifiquen un conjunt de més de 50 malalties que presenten alguns símptomes (i fisiopatologia) comunes i, sovint, persones que tenen algunes d’aquestes malalties en poden acabar tenint una altra.

Entre aquestes síndromes, es troba la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica-encefalomielitis miàlgica (SFC-EM), la sensibilitat química múltiple (SQM) i l’electrohipersensibilitat (EH). Els símptomes no són visibles, però l’impacte en la vida de les persones que els pateixen pot ser devastador. Afecten diferents sistemes del cos i es caracteritzen per una sensibilitat accentuada davant certs factors, com ara medicaments, estrès, infeccions, o productes químics, que es manté en el temps malgrat la desaparició de l’estímul que l’ha provocat. Veuen minvada la seva qualitat de vida i poden patir incomprensió en l’entorn familiar, social, escolar, laboral i, sovint, en el sanitari. Requereixen, a més, d’un tractament multidisciplinari per a la millora de la salut, l’autonomia i el benestar de les persones afectades.

A l’anterior mandat, l’Ajuntament va elaborar un programa específic de ciutat per a les persones afectades i els seus familiars, redactat conjuntament amb les entitats que representen aquest col·lectiu. El programa té per objectiu situar Barcelona dins d’un marc de ciutat saludable, en el qual es veurien  beneficiades tant les persones afectades per les síndromes de sensibilització central, extremadament sensibles als factors ambientals, com el conjunt de la ciutadania.

El desplegament d’aquest programa es treballa conjuntament amb les entitats de la Taula de síndromes de sensibilitat central de la ciutat, constituïda l’11 d’abril de 2016. Es tracta d’un espai de consens que, amb un clima de bona sintonia i una visió constructiva, encapçala les millores  concretes per a les persones afectades.