27/11/2024 - 09:34
El Pla de Salut Mental de Barcelona capacita “suports de proximitat” per identificar malestars psicològics, donar suport emocional i orientar cap a recursos, fomentant una comunitat més sensibilitzada i compromesa amb la salut mental.
En el marc del Pla de Salut Mental de Barcelona 2023-2030 s’ha posat en marxa un nou programa que busca capacitar la ciutadania, els referents comunitaris i els professionals per reconèixer i acompanyar els malestars psicològics, així com per orientar les persones afectades cap als serveis i recursos adequats. La formació d’aquests “suports de proximitat” és un dels deu reptes clau del pla per donar resposta a les necessitats en salut mental de la població.
Aquest programa formatiu està dirigit a professionals i persones voluntàries que estan en contacte amb adolescents, joves, adults i persones grans, però també a la població general. L’objectiu és preparar-les per oferir assistència i suport a persones amb malestar emocional, patiment psicològic o en crisi de salut mental.
Entre els punts clau de la capacitació, s’inclouen:
- Diferenciar entre benestar emocional, malestar, patiment psicològic i trastorns mentals al llarg de les diferents etapes de la vida.
- Identificar factors de risc i senyals d’alarma.
- Desenvolupar habilitats d’escolta activa i empàtica.
- Capacitar per oferir suport emocional i orientar cap als recursos adients.
- Sensibilitzar sobre l’estigma social en salut mental.
Les primeres formacions, per a professionals de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi
Aquest novembre han començat les primeres formacions dirigides a persones que treballen amb adolescents, joves i població adulta dels districtes de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi. Un total de 38 professionals participen en aquesta primera fase, que compta amb la col·laboració del Grup CHM Les Corts, responsable del disseny i la impartició del programa pilot, que serà avaluat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
El programa preveu ampliar-se progressivament fins al 2025, incloent la formació per a professionals que treballen amb persones grans, per a la ciutadania general i per a joves. També s’estendrà a la resta de districtes de la ciutat.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és reforçar la xarxa de suport social en salut mental a Barcelona, promovent una comunitat més capacitada, sensibilitzada i compromesa amb el benestar emocional de tots els seus membres.