El projecte, impulsat des d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona, pretén conèixer la realitat dels grups de costura comunitària, amb una alta participació i molt bons resultats, que s’intuïen des de la constitució dels primers grups. Ara es vol fer visible tota aquesta feina comunitària que es fa des dels barris, per part de col·lectius, majoritàriament de dones, vinculats sovint a equipaments públics de proximitat.
La primera fita del projecte era la creació d’una Guia, on s’han recollit moltes de les iniciatives que existeixen a hores d’ara a tota la ciutat. Es va presentar el passat 2 de març amb una taula rodona on es van poder sentir les veus d’algunes de les participants de quatre grups. Un cop editat aquest document, el següent objectiu, el de donar visibilitat i reconeixement, té un full de ruta compartit, ja que són les mateixes dones integrants dels grups qui s’estan organitzant, amb una nova fita: la d’una trobada oberta a la ciutadania, a la tardor. Dones de diferents orígens i amb històries de vida molt diverses estan ja unint forces i creant sinergies per muntar la trobada, on es posaran en valor les peces que creen i també els vincles que comparteixen.
Costura comunitària a Sants-Montjuïc
A tots els districtes i a la majoria dels barris trobem grups de costura comunitària, en espais municipals com casals de barri, casals de gent gran, centres cívics i altres. Aquests són els grups dels barris de Sants-Montjuïc que ja apareixen a la Guia de Fem Feligranes:
-
- Caminantes, grup de dones arpilleres del Poble-sec, al CC El Sortidor
- Les Cosidores, a la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec
- Grup de costura de La Troca, a Can Batlló (Sants i la Bordeta)
- Espai de costura de Can Batlló (la Bordeta)
- La Vinya Costura Creativa, al Casal de Barri La Vinya
- Espai Momu, al Poble-sec
- Grup de costura de la Marina Viva