Barcelona ha iniciat els tràmits per elaborar una nova ordenança per a l’aprofitament d’aigües grises, generades en dutxar-se o banyar-se i que es poden generar per altres usos, en edificis de nova construcció i grans rehabilitacions.
Els tràmits comencen ara amb l’inici d’un procés participatiu el mes de març i abril que permetrà elaborar el nou text. Posteriorment es redactarà el text inicial i es portarà a debat i aprovació a finals d’any.
En la fase del debat hi podran participar les persones usuàries, agents i entitats interessades i també la ciutadania en general, a través d’una enquesta al decidim.barcelona.
La normativa ha de servir per establir criteris tècnics necessaris per reaprofitar les aigües grises amb garantia de qualitat i de forma sostenible. Els estudis apunten que aquest aprofitament és rendible en edificis de més de 16 habitatges o que tinguin un consum mínim d’aigua anual de 500 m3 en dutxes i banyeres. El sistema de reaprofitament redueix el consum d’aigua potable fins a un 30%
Aquesta normativa, que s’emmarca en el Pla de recursos hídrics alternatius de la ciutat de Barcelona i el Pla d’acció per l’emergència climàtica 2030, dona continuïtat al que ja es fa a l’àmbit del 22@ que amb la seva MPGM ja inclou l’obligatorietat de desenvolupar aquests sistemes de reaprofitament en els nous edificis.
Impuls a la xarxa d’aigua freàtica
La futura ordenança d’aigües grises és una mesura que se suma a les accions recollides sobre recursos hídric alternatius incloses al Pla Endreça Barcelona, que inverteix 14,4 milions d’euros en l’ampliació de la xarxa d’aigua freàtica amb l’objectiu de reduir el consum d’aigua potable i augmentar la resiliència de la ciutat davant d’episodis de sequera.
Concretament, a Sant Martí s’invertiran 500.000 euros per accelerar les obres al Sistema d’Alfons el Magnànim i millorar el sistema de freàtic de Taulat.
La tramitació d’aquestes actuacions es fan per emergència davant la situació actual de sequera i permetran augmentar un 20% el volum d’aigua freàtica disponible.