A punt per començar les obres de pacificació als entorns de cinc escoles de Sant Martí

25/06/2021 - 17:12 h

Infància. A finals de juliol començaran les obres a l'Institut Moisès Broggi i, a l'agost, s'iniciaran a l'Escola Antoni Balmanya, Escola Antoni Brusi, Centre Educatiu Sant Gabriel i Escola Prim.

Acabat el curs escolar, aquest juliol comencen les obres als entorns de 75 escoles, que a finals d’any tindran accessos segurs i saludables. Durant les vacances escolars es durà a terme el gruix de les actuacions en 56 centres educatius, i la resta s’aniran fent abans que acabi l’any. Amb les millores dutes a terme el 2020 i les previstes per al 2021 i el 2022, el programa “Protegim les escoles” arribarà a un total de 155 equipaments educatius i més de 58.000 alumnes.

Aquest estiu es pacificaran els entorns de cinc centres educatius de Sant Martí. A finals de juliol començaran les obres a l’Institut Moisès Broggi i, a l’agost, s’iniciaran els treballs a quatre centres més: Escola Antoni Balmanya, Antoni Brusi, Centre Educatiu Sant Gabriel i Escola Prim.

Institut Moisès Broggi. Es pacificarà el carrer de Sant Quintí, entre els carrers Sant Antoni Maria Claret i Indústria. Inici: 26 de juliol.

Escola Antoni Balmanya. Es pacificarà el xamfrà del carrer de Trinxant amb Sant Antoni Maria Claret, i Sant Antoni Maria Claret entre els carrers Trinxant i Guinardó. Inici: 9 d’agost.

Escola Antoni Brusi. Es pacificarà el carrer Llull entre els carrers Sardenya i Wellington. Inici: 9 d’agost.

Centre Educatiu Sant Gabriel i Escola Prim. Es pacificarà el carrer Carcassona entre els carrers Bernat Metge i Bernat Desclot; la carretera de Mataró entre Bernat Metge i la Gran Via; i la Gran Via 1196. Inici: 16 d’agost.

Una extensió de l’escola

Els nous espais que es creen permeten organitzar millor les entrades i sortides, i els veïns i veïnes també fan servir les zones guanyades. De fet, les actuacions a les 26 escoles que ja tenen l’accés pacificat han tingut molt bona rebuda per part de les comunitats educatives i s’han convertit en una extensió de l’escola en l’espai públic.

A més, suposen un canvi de prioritats en l’ús de l’espai públic. Les actuacions fetes el 2020 i les previstes per al 2021, que milloren els accessos de 101 centres, suposaran l’eliminació de 14 carrils de circulació i faran que en 17 carrers tinguin prioritat els vianants. Es guanyaran 14.150 metres quadrats d’asfalt, que passen a ser espais per estar-se, amb bancs i elements de joc. Aquesta superfície equival a més d’una illa de l’Eixample.

Els projectes del 2022 es defineixen amb els mateixos centres, amb els quals es duu a terme un procés participatiu per elaborar el projecte executiu. Concretament, a Sant Martí, es pacificarà l’entorn de set centres educatius més: quatre escoles, dues escoles bressol i un centre d’educació especial.

Escola Brasil
Escola Bressol Municipal Dolors Canals
Escola Bressol Municipal El Bressol del Poblenou
Escola Catalònia
Escola Poblenou
Escola Provençals
CEE Concha Espina

A més, en els propers mesos els districtes podrien afegir més actuacions, que farien créixer el nombre de centres beneficiats l’any que ve.

Llocs segurs i plens de vida

Les escoles són punts neuràlgics, a partir dels quals es consolida un model urbà més verd, més amable i més jugable. Traient cotxes de davant de les escoles, avancem cap a una ciutat més saludable i més segura per als nens i nenes. Quan s’allunyen els centres escolars del trànsit, s’eviten accidents i es redueix la contaminació i el soroll que pateixen les famílies. L’espai guanyat és un punt de trobada, un lloc segur on jugar, compartir i fer vida de barri.

Enguany s’avaluaran les intervencions en nou escoles pilot amb la col·laboració d’ISGlobal, que analitzarà l’efecte de les actuacions sobre la salut i el benestar i els canvis originats en la qualitat i l’ús de l’espai públic. A més, l’Agència de Salut Pública estudiarà com han impactat aquestes transformacions pel que fa a les interaccions socials i el joc espontani dels nens i nenes.

Al web www.barcelona.cat/protegimescoles es pot consultar tota la informació actualitzada de les intervencions i el mapa amb les escoles.