Quinze escoles amb entorns pacificats al districte a finals del 2022

13/05/2021 - 15:47 h

Urbanisme. Sant Martí pacificarà l'entorn de set centres educatius més: quatre escoles, dues escoles bressol i un centre d'educació especial.

Els entorns de 155 centres educatius de la ciutat seran espais amb menys cotxes i, amb les actuacions previstes fins al 2022, es convertiran en llocs de trobada amb menys contaminació, més saludables i agradables. Les intervencions inclouen reduir el nombre de carrils i la velocitat de circulació, crear espais plaça amb elements de joc, reforçar la senyalització i instal·lar elements de seguretat.

El programa Protegim les Escoles continua sumant accions any rere any i defineix els 54 centres on s’actuarà el 2022 perquè els seus accessos es converteixin en llocs de trobada singulars i saludables.

Concretament, a Sant Martí, es pacificarà l’entorn de set centres educatius més: quatre escoles, dues escoles bressol i un centre d’educació especial.

Escola Brasil
Escola Bressol Municipal Dolors Canals
Escola Bressol Municipal El Bressol del Poblenou
Escola Catalònia
Escola Poblenou
Escola Provençals
CEE Concha Espina

A partir d’ara l’Ajuntament treballarà amb aquests centres educatius per iniciar els processos participatius i començar a definir els projectes executius per tenir-los enllestits a finals d’aquest any i fer les obres a l’estiu vinent.

A més, en els propers mesos els Districtes podrien afegir més actuacions al paquet de 2022 que farien créixer el nombre centres beneficiats.

Pacificacions 2020-2021

Per aquest any, el Govern té a punt un paquet d’actuacions a l’entorn de 75 centres, cinc a Sant Martí. Ja s’han aprovat els projectes executius i les obres es faran entre juliol i agost, aprofitant l’aturada de l’activitat lectiva per les vacances d’estiu.

Institut Moisès Broggi
Escola Prim
Centre Educatiu Sant Gabriel
Escola Antoni Balmanya
Escola Antoni Brusi

Aquestes actuacions suposen una millora molt important de l’espai que utilitzen la comunitat educativa i el propi veïnat. Això es tradueix en intervencions per eliminar tres carrils de circulació i tres carrers amb prioritat per al vianant:

Carrers prioritzats per a vianants:
c. Pellaires, entre Provençals i Ferrers
c. Muntanya, entre Mallorca i Vidiella
c. Llull, entre Sardenya i Wellington

Carrils de circulació menys:
c. Provençals, entre pg. Taulat i Ramon Turró
c. Sardenya, entre av. Nova Icària i av. Meridiana
c. Mallorca, entre Urgell i Clot

La primera pacificació va ser el gener de 2020 a l’Escola Grèvol, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, i durant l’any se’n van completar 26, entre les quals hi ha l’Escola Dovella, al Camp de l’Arpa del Clot. En aquest darrer centre, les actuacions es van iniciar aquest estiu arran la pacificació del carrer Muntanya, entre Mallorca i Vidiella, amb prioritat per al vianant. I continuaran aquest any arran del paquet d’inversions per fer actuacions de proximitat als districtes fruit del recent acord polític del Govern amb ERC.

A banda, també es pacificarà l’Escola Casas, una actuació en el marc del túnel de la Gran Via per la qual es remodelarà tot el parc del davant, a l’altra banda del c. de Sant Joan de Malta.

Com s’escullen les escoles?

La selecció es decideix en coordinació amb el territori i prioritza:

  • Infants de 0 a 12 anys.
  • Zones amb complicacions de seguretat viària.
  • Àmbits amb alta contaminació de l’aire i acústica.

Més salut i benestar

La pacificació d’entorns escolars permet reduir els nivells de soroll i contaminació atmosfèrica i afavoreix la interacció veïnal als nous espais de trobada que es generen.

Per concretar quins són aquests beneficis, un total de nou escoles amb els accessos ja pacificats avaluaran tots aquests paràmetres durant aquest any.