La primera pacificació d’un entorn escolar a la ciutat es va fer a l’Escola Grèvol, al barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, el gener del 2020. Va ser el tret de sortida del programa “Protegim les escoles” i des de llavors ja se n’han completat 25 més a tota la ciutat.
Al 2021 el programa s’accelera i hi ha programades 66 actuacions, cinc de les quals són a Sant Martí. Els projectes i i els calendaris es definiran properament.
Institut Moisès Broggi
Escola Prim
Centre Educatiu Sant Gabriel
Escola Antoni Balmanya
Escola Antoni Brusi
*Escola Dovella
Respecte a l’escola Dovella, al Camp de l’Arpa del Clot, les actuacions es van iniciar aquest estiu arran la pacificació del carrer Muntanya, entre Mallorca i Vidiella, amb prioritat per al vianant. I continuaran aquest any arran del paquet d’inversions per fer actuacions de proximitat als districtes fruit del recent acord polític del Govern amb ERC.
La selecció d’escoles es decideix en coordinació amb el territori i prioritza infants de 0 a 12 anys, zones amb complicacions de seguretat viària i àmbits amb alta contaminació de l’aire i acústica. De fet, els projectes aprovats s’han treballat exhaustivament des del setembre passat amb un procés participatiu amb totes les escoles que ha inclòs tres sessions participatives.
A més, l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) ha realitzat una prova pilot de procés de cocreació a deu dels centres amb acompanyament específic per a famílies i infants, una d’elles a l’Escola Prim de Sant Martí.
Podeu consultar tots els centres on s’actuarà al web de “Protegim les escoles”.
Pacificació del trànsit i mesures per reduir la velocitat
Les actuacions es basen fonamentalment en tres tipus de mesures: la pacificació del trànsit, la millora de l’habitabilitat i la visibilitat de l’espai. I es fan intervencions tant estructurals com tàctiques, que es combinen i s’adapten a cada cas.
Les actuacions ja realitzades han tingut molt bona rebuda per part de les comunitats educatives i s’han convertit en una extensió de l’escola en l’espai públic. En aquest sentit, aquests espais permeten organitzar millor les entrades i sortides i mantenir la distància de seguretat entre alumnat en l’actual situació de pandèmia i, a més, els veïns i veïnes fan ús de les zones guanyades.
Amb el programa “Protegim les escoles”, el Govern municipal vol donar resposta a les demandes ciutadanes de protegir prioritàriament els nens i nenes de la ciutat, i fer de les escoles i el seu voltant un lloc segur i ple de vida. I consolidar un model de ciutat on les escoles esdevenen punts neuràlgics i d’especial atenció a l’espai públic.
L’impuls del programa haurà permès pacificar 92 entorns escolars entre els anys 2020 i 2021 i beneficiar més de 31.000 estudiants i les seves famílies. El pressupost total de l’actuació per a aquests dos anys és de 5,92 milions d’euros.
Seguiment de l’impacte ambiental
L’Ajuntament, a través del Departament d’Avaluació i Gestió Ambiental i l’Agència de la Salut Pública de Barcelona, ha dissenyat una pla de monitorització de les diferents actuacions als entorns de les escoles protegides per avaluar-ne els resultats. Es prendran dades en nou entorns escolars abans i després de les intervencions per analitzar l’impacte en la qualitat de l’aire i del soroll.