El Museu de Ciències Naturals de Barcelona estrena una exposició dedicada a l’aigua

21/02/2024 - 10:29 h

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha inaugurat aquest febrer la proposta 'Aigua, una exposició sense filtre', que dona veu al dret bàsic a l’aigua potable. Es podrà visitar durant un any.

Estrenada en un context d’emergència per sequera, la nova exposició del Museu de Ciències Naturals de Barcelona titulada Aigua, una exposició sense filtre” convida a tots els públics a examinar l’accés i l’ús sostenible de l’aigua al planeta i a descobrir com la ciència, la tecnologia i la imaginació són clau per afrontar els reptes que planteja aquest element fonamental per a la vida.

El seu contingut divulgatiu i rigorós proporciona eines per fer un ús més sostenible de l’aigua, tant a tall individual com col·lectiu. A través d’una trentena de dispositius interactius, l’exposició analitza diverses amenaces que afecten la quantitat i la qualitat de l’aigua disponible i explica què cal fer perquè sigui potable, segura i accessible a tot el món.

Destaca quines són les bones pràctiques i com podem fer que el planeta sigui més sostenible i els ecosistemes més equilibrats, assumint un compromís per a assegurar un futur amb accés a l’aigua per a totes les persones.

Les quatre àrees temàtiques de la mostra exploren el contrast d’una vida amb i sense accés a l’aigua potable. Al llarg de l’exposició s’aborden missatges clau com el concepte de petjada hídrica, la importància d’un sanejament adequat, la creixent rellevància de les mesures eficients de gestió de l’aigua a les cases i a les ciutats i el paper crucial de l’aigua en els ecosistemes i la biodiversitat.

Aigua, una exposició sense filtre, sorgeix en el context de la Dècada Internacional per l’Acció – Aigua per al Desenvolupament Sostenible i en el marc de l’objectiu 6 de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides per al 2030: “Garantir la disponibilitat d’aigua potable per a tothom”.

L’exposició, que es pot veure fins al febrer de 2025, compta amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA), i ha estat creada pel Pavilhâo do Conhecimento del Centre do Ciência Viva de Lisboa amb col·laboració de centres de recerca i universitats portugueses així com l’Agència Espacial Europea (ESA) l’UNICEF i l’ONU.