La història de la Via Trajana llueix en un mural participatiu

14/01/2022 - 15:19 h

Acció comunitària. A iniciativa de la Xarxa de Suport Mutu de la Verneda i la Pau, el veïnat de Via Trajana ha creat un mural amb més de 3.000 fotografies per mostrar la història del barri.

A iniciativa de la Xarxa de Suport Mutu de la Verneda i la Pau, el veïnat de Via Trajana ha creat un mural amb més de 3.000 fotografies per mostrar la història del barri.

Durant el confinament per la covid-19, arreu de Barcelona van sorgir moltes Xarxes de Suport Mutu per cobrir les necessitats dels veïns i veïnes que patien més dificultats. Els vincles generats en aquell període han motivat la Xarxa de Suport Mutu de la Verneda i la Pau a plasmar la vida comunitària al barri d’una manera ben original, artística i participativa: un mural participatiu.

Més de 3.000 fotografies col·locades en format collage composen una gran imatge, la d’un habitatge amb un pati compartit central, símbol de les construccions que es van fer als anys cinquanta del segle passat i que amb el pas del temps han estat afectades per l’aluminosi.

Una obra feta amb la participació de veïns i veïnes de totes les generacions

La coordinació i dinamització del mural ha anat a càrrec del col·lectiu artístic La Matrioska, situat en una de les naus industrials del barri i format per Abel Echevarría i Miguel Ángel Castilla, amb el suport de Casals Comunitaris. Els milers de fotografies que formen el mural provenen, d’una banda, de l’àmbit privat i, de l’altra, de retrats actuals, fets expressament per a l’ocasió.

Aturats davant el mural s’hi poden escoltar les històries de vida dels seus veïns i veïnes. És el cas del Manuel Jiménez, nascut a Via Trajana on encara viu amb Yamile Estrada, la seva parella i el fill de tots dos, o de Joan Ramon Polo, que regenta el restaurant Juncà, situat al final del passeig de la Verneda, des que la seva família va agafar el negoci el 1989. Un mural, en definitiva, que evoca històries personals i col·lectives que ara s’han pogut compartir.

La bona acollida del projecte ha engrescat el col·lectiu La Matrioska a repetir la idea en altres barris, i recentment ha començat a mantenir converses per impulsar un nou projecte artístic i comunitari al barri del Besòs i el Maresme.

 

Més informació