L'edifici APROP del Parc i la Llacuna del Poblenou serà una realitat a finals d’any

27/01/2021 - 10:21 h

El segon edifici d’allotjaments de proximitat provisionals que es construirà a Barcelona serà al solar del carrer de Bolívia, 33-41 interior, a l'àrea de la plaça de les Glòries. Disposarà de 42 habitatges per a 110 persones, bugaderia compartida, un equipament d'ús ciutadà i un hort. Actualment, el projecte es troba en fase de redacció. Les obres duraran unes 26 setmanes i l’edifici estarà enllestit abans de final d’any.

Després de la prova pilot amb els primers allotjaments de proximitat provisionals (APROP) a Ciutat Vella, l’Ajuntament ha adjudicat les obres del segon edifici de 42 habitatges al Parc i la Llacuna de Poblenou, al districte de Sant Martí, i ha resolt el concurs de projectes per un tercer edifici de 40 allotjaments al barri de la Bordeta, al districte de Sants-Montjuïc. Amb aquests dos nous edificis se sumaran 82 nous allotjaments per a unes 200 persones.

L’APROP del Parc i la Llacuna del Poblenou

El segon edifici d’allotjaments de proximitat provisionals que es construirà a Barcelona serà al solar del carrer de Bolívia, 33-41 interior, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, a l’entorn de la plaça de les Glòries.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), ha adjudicat ja el contracte de redacció del projecte i construcció de l’edifici a l’empresa Constructora de Calaf, SL, i suposarà una inversió de 4 milions d’euros.

Tindrà planta baixa i set plantes més, amb un nucli central de comunicació vertical d’escales i ascensor. En total, disposarà de 42 allotjaments, dels quals 35 tindran dos dormitoris, i la resta, un, el que significa una capacitat d’unes 110 persones. Els allotjaments quedaran repartits entre les plantes de manera que a cadascuna hi haurà cinc habitacles de dos dormitoris i un habitacle d’un dormitori.

Concretament, els habitatges de dos dormitoris tindran una superfície útil de 52,7 m2 distribuïts en una sala-menjador i cuina oberta, dues habitacions dobles, un espai d’emmagatzematge i un bany complet. I els habitatges d’un dormitori comptaran amb una superfície útil de 25,8 m2 amb una sala amb cuina oberta, una habitació doble i un bany complet. L’accés a cada allotjament es realitzarà a través d’una passera exterior i tots disposaran de balcó exterior. El total de superfície construïda serà de 3.666 m2.

A la planta baixa l’espai es dividirà entre un equipament d’ús ciutadà i espais comunitaris pels residents (bugaderia, espais-taller…) amb accés a l’interior d’illa que es podrà destinar a aparcament de bicicletes i espais d’oci per als residents, així com un hort que compartiran amb altres instituts de l’àrea de Drets Socials.

Actualment, el projecte es troba en fase de redacció, amb la previsió que abans de l’estiu puguin començar les obres de construcció, amb una durada prevista de 26 setmanes, per la qual cosa els treballs podran estar enllestits abans que acabi l’any.

L’adjudicació dels allotjaments a les persones que hi residiran garantirà la mixtura social, de manera que la meitat aniran per a famílies a l’espera d’habitatge definitiu de la Mesa d’Emergències, i l’altra meitat es destinaran a joves, un col·lectiu amb especials dificultats en l’accés a l’habitatge.

APROP, un projecte innovador que es consolida

El procés constructiu i les característiques de l’APROP de Sant Martí es correspondrà amb el de la prova pilot del Barri Gòtic. Així, es basa en estructures formades per mòduls a partir d’antics contenidors marítims que arriben al solar ja preparats per dins. Per cada allotjament d’un dormitori es requereix un sol mòdul, mentre que pel de dos dormitoris, dos mòduls.

El disseny de l’edificació segueix criteris de sostenibilitat en tot el seu cicle. La utilització d’elements reciclats i reciclables redueix en un alt percentatge tant els residus com les emissions de CO2. La volumetria i la distribució interior dels allotjaments permet la ventilació creuada i la il·luminació natural en pràcticament tota la superfície, augmentant el confort interior i reduint la demanda energètica, a més de la producció d’energia renovable gràcies a l’aprofitament òptim de la coberta per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques.